Beruang Panda Disusukan


[kredit]

Assalamualaikum.

Kesibukan apa yang membuat ramai manusia yang leka bahawa akhirat adalah selamanya dan dunia ini hanya sementara. Kesesakan apa yang dikejar oleh manusia sehingga manusia itu rela meninggalkan ketenangan yang luar batas dunia yang sekecil cuma berbanding seluruh alam semesta. Kecelaruan apakah yang difikir manusia sehingga memilih yang sementara berbanding yang kekal selamanya. Kejengkelan apakah sifat manusia yang membutuhkan kehormatan daripada manusia yang hina dan hamba berbanding keredoan Allah yang Maha Agung pemilik segala ciptaan. 

Ya, Allah itu tidak mencipta iPhone dan GoogleGlasses, tidak juga mencipta Asimo, apatah lagi secikai-cikai perkara seperti active sensor dan pasive sensor dalam pencapaian image remote sensing yang mana temporal resolution itu mampu membuat analysis statistik yang bakal berlaku pada alam akan datangnya dan sebagainya. Ya, Allah tidak mencipta teknologi seperti itu. Tetapi Allah itu hanya memberi sedikit dari ilmunya yang dipinjamkan buat manusia untuk mencipta teknologi itu. Maka siapa lebih hebat? Pencipta, atau yang memberi sedikit ilmunya agar manusia itu bisa mencipta? Had manusia hanya pada itu, sampai satu masa, ia akan lupus, rosak. Sedang ciptaan Allah itu, masya-Allah, sungguh sangat terbatas akal manusia untuk mengambil dan meneroka seluruh ilmu Allah itu bukan?

Celup jari anda dilautan, maka akan hadir titisan. Kurang dari itu. Ya, kurang dari itu ilmu Allah yang manusia tahu dari seluas lautan dunia seluruhnya. Maka, pelik sungguh manusia, berasa bangga dengan ilmu yang sekelumit cuma, titisan itu jika diratakan dipermukaan, ya. kurang beberapa saat sahaja tersejat ke langit menjadi awan. 

***

Negara ini sangat kaya, sehingga menyewa pasangan panda dari China. Suatu masa dahulu, Melaka melaksanakan hubungan diplomatik dengan negara China. Saya yakin, pada waktu itu, China duluan yang ingin mengadakan hubungan. Kerana apa? Melaka pada zaman itu sudah pasti berada pada zaman puncak kegemilangan. Bahasa melayu bahasa antarabangsa. Maka dapat bayang bagaimana gemilangnya Melaka? Gemilangnya Melaka adalah kerana agama. Apa ya agama yang gah pada waktu itu? Islam tentunya ya. Islam datang ke Melaka melalui pedagang arab. Sejarah bercerita, pedagan arab itu datang untuk berdagang rempah ratus. Itu cuma alasan mereka masuk ke Melaka. Tujuan utama mereka ke Melaka sudah tentu untuk berdakwah kepada penduduk Melaka untuk memeluk Islam. Siapa yang belayar dahulu merentas lautan? Orang Islam. Mana orang-orang Portugis, Belanda, British, Amareka, Jepun, Rusia? Mengapa mereka tidak datang dahulu meyebarkan dakyah mereka untuk agama mereka? Jawapannya, sudah pasti Islam itu berkembang ilmunya dahulu berbanding negara yang lainnya. Negara lain masih berada zaman gelap. Saya ulang, zaman gelap. 

Pelayaran tanpa GPS, perhitungkan tanpa Calculator, kejuruteraan perkapalan tanpa teknologi pembuatan berkomputer, perhubungan tanpa WhatsApp, GoogleStreetView, Waze dan Facebook. Ilmu tanpa PDF, tanpa Google. Tanpa Programming! Sekarang, jika belayar tanpa GPS hanya cerap bintang, orang kata, "Kau Gila?". Sekarang nak cari fakulti juga guna Waze. Berbicara depan semeja juga guna WhatsApp, 7 + 5 juga guna calculator. Cari ilmu dengan Google dan Facebook. Sehingga melepaskan tanggungjawab daripada dipertanggungjawabkan juga hanya boleh di pas-pas (forward) ke setiap group whatsApp.

"Aku sudah sampaikan, sekarang terserah kalian mahu sebarkan pada yang lain atau tak. Tanggungjawab aku dah lepas, kau tak sebarkan nanti kau tanggung kat akhirat"

Huh, semudah itu bukan? Jika nabi beralaskan alasan yang seperti level kain alas kaki seperti di atas tadi, maka kita ini ya, mungkin penyembah patung kepala satu berpuluh tangan itu. Boleh jadi kan?

Otak jadi celaru. Tapi dunia jauh lebih celaru dengan kehidupan manusia yang hidup telah lari jauh dari fitrah malah dibanjiri dengan fitnah! Maka kerana itu ya, Allah barangkali ingin menegur manusia melalui alam. Namun hebatnya manusia itu, membuat analisa dan hipotisis hingusan yang mana lulusan PhD pun kerakusan melepaskan hingusnya berebaran. Erhh, jijik dan memutuskan selera. Tapi itu hakikatnya manusia kelulusan tahap hingusan.

***

Banjir, satu isu yang membuka mata yang selama ini buta. Menghidupkan hati yang telah lama mati. Terbangkit tidur setelah lama terlelap dengkur. Bersabarlah wahai saudaraku. Kemenangan pasti tiba. Kebanjiran itu sebenarnya, pembersihan kepada setiap jiwa yang cinta pada tuhannya. Kebasahan bumi itu, kerana Allah itu ingin menghidupkan lagi jiwa-jiwa yang merdeka dari pelukan hamba kepada negaranya sendiri. Basahnya bumi itu kerana bakal terbit kesuburan tanah dari negeri itu. Bersabarlah, kerana musibah itu bukan menghukum, tetapi proses tafahum. Untuk membebaskan diri dari belenggu sempitnya bumi kepada kelapangan luasnya langit. 

[kredit]
Bumi itu, musnah. Tapi saya yakin, jiwa mereka masih gagah. Bumi itu miskin, tetapi jiwa-jiwa penduduk bumi itu kaya pada kesuburan hati yang basah cinta pada ketentuan tuhannya. Jiwa-jiwa yang percaya pada rahmat tuhannya itu luas dari apa yang dipinta mereka.

Saya yakin dan pasti, walau ramai terbuka mata, walau ramai terbuka jiwa dan hatinya. Namun akan tetap juga ada manusia yang berbagi kasih. Beruang Panda disusukan, sedang anak-anak mati kelaparan, kelemasan, kesejukan.

Berita yang digelapkan. Apakah malang nasib mereka. Kerosakan harta, musnah segalanya. Bumi itu kaya, tetapi kekayaan itu dirampas sang kuasa yang gila kuasa. Nak membangun? Susah. Mudahkan urusan mereka disana Ya Allah. Berdoalah saudaraku, 190, 000 himpunan doa orang yang dizalimi, insya Allah didengari seluruh penduduk langit walau penduduk bumi menutup telinga dari diperdengarkan. Kemenangan itu pasti untuk bumi itu, dan bumi ini. Tetap teguh! Kemenangan itu pasti saudaraku!

* dah tak reti menulis. Emosi terganggu dengan kerakusan kezaliman menimpa penduduk bumi itu. Maka penulisan dihentikan serta merta. Yahudi itu zalim. Termaktub dalam Al-Quran. Tapi,  aku tak sangka, saudara seakidah ini jauh lebih zalim! Kerana apa? Aqidah mereka bukan ber'ilah'kan pada Allah. Tetapi, hmmmm. Moga Allah campakkan hidayah buat mereka dengan sentuhan rahmatNya. 

Penulis : NH Pengisian yang baik itu datang dari Allah dan yang buruk itu datang dari diri hamba sendiri

Artikel Beruang Panda Disusukan Dicoret oleh NH pada hari Isnin, 29 Disember 2014. Semoga yang baik dijadikan pegangan dan yang buruk dijadikan sempadan 0 Any komen dan kritik: di posting Beruang Panda Disusukan
 

Lets Join Us