Berenang Ketepian

Alhamdulillah,

Diberi rezeki dari Allah melalui hambanya yang berkongsikan rezeki yang diterima juga dari Allah. Penerima Biasiswa JPA untuk sesi kali ini, berkongsi untuk membuat sedikit jamuan ringan yang dikira meriah dari kaca mata saya. Semoga Allah mudahkan urusan kalian dan menempatkan kalian dalam rahmatNya hendaknya.

Maka terdetik, untungnya sekiranya saya adalah salah seorang daripada penerima biasiswa tersebut. Maka boleh saya belanja untuk dakwah. Hah~ mudah hanya pada kata. Tetapi sekiranya saya antaranya, susah untuk saya belanjakan ia untuk islam itu sendiri. 

Hikmah terbesar, Syukur! Bukan saya penerima biasiswa itu. Ya, mempunyai wang yang besar, dan tanpa perlu bersusah payah memikirkan hutang yang terbeban setelah selesai belajar. Dengan keadaan bakal membelanjakan sesuatu yang besar yang bukan untuk diri sendiri. Kadang bila difikir, tega nya saya menginfakkan dan membelanjakan wang hutang itu untuk islam itu sendiri. Walhal ia adalah hutang!

Hidup dalam kalangan golongan bijak dan pandai, terasa ya. Saya jauh lebih kecil dan kerdil dari mereka. Maka saya berenang ketepian. Bagi mereka ya, itu mudah. Tetapi bagi saya itu payah. Tidak adil ya manusia ini memberi keadilan. Yang pandai ini dilambung-lambung, dijulang-julang. Diberi kemudahan itu, diberi perbelanjaan kewangan dan pelbagai kemudahan lain. Kerja mudah. Tidak adil ya manusia hanya memberi kepada mereka yang pintar walhal mereka yang kurang pintar ini terpaksa bertungkus lumus mencari perbelanjaan sampingan tanpa mahu menyusahkan ibu ayah mereka. Bersusah payah untuk faham, dan bersusah payah untuk mencari perbelanjaan tambahan. Wal hal yang bijak pandai itu, mudah. Hampir RM40k hutang ketika berusia 22 tahun. Itu amat dahsyat! Walhal orang lain tiada apa-apa hutang yang perlu difikirkan. Maka, pekerjaan saya nantinya hanyalah untuk membayar hutang-hutang itu. Jika kerja. Jika tidak?

Golongan yang bijak tetap akan kata, 'mudah sahaja', hanya perlu itu dan ini. Tapi bagi golongan kelas kedua ini payah. Amat payah. 

Tetapi Allah itu Maha Adil, rahmatnya kepada semua. Pasti, Allah itu ingin memberi sesuatu yang jauh lebih besar dari segala kenikmatan yang dikira sebagai segalanya ini. Dan yang pasti, setiap orang ada mujahadah mereka. 

Moga Allah kira setiap mujahadah hamba-hambanya.

*Luah kuah bukan ke nasi. Akhirnya tumpah takungan dari benak lahirnlah titisan jernih mengenang beratnya bebanan ini.

Penulis : NH Pengisian yang baik itu datang dari Allah dan yang buruk itu datang dari diri hamba sendiri

Artikel Berenang Ketepian Dicoret oleh NH pada hari Rabu, 28 Januari 2015. Semoga yang baik dijadikan pegangan dan yang buruk dijadikan sempadan 0 Any komen dan kritik: di posting Berenang Ketepian
 

Lets Join Us