Laila itu milikku

[Kredit]

Hah,
Ari begitu letih,
1 jam terlebih kerja, bersama bukan mahramnya dia bersama.
Hati meronta ingin pulang,
Pulang ke pangkuan rumah kecil itu,
Meskipun saiz tu tidak mengambarkan kepuasan,
Namun cukup menenangkan.

Alat itu dibuka,
Namun tiada apa yang menarik perhatian dia.
Ditutup dan digapai penyapu itu.
Rumah kecil itu dirapikan.
Hanya sederhana,
Namun cukup bermakna.
Syukur, Allah memberikan dia perlindungan.
Cukup untuk dia berlindung.

Dalam keletihan,
Dia disapa temannya,
Dalam rancak perbualan dialam maya,
Tertidur tanpa sedar,
Letih yang datang entah mengapa,
Terjaganya dia lantas membersihkan diri.
Jarum itu malamnya ingin lewat,

Kewajipan dilaksanakan,
Kemudian ditelaah beberapa muka kitab itu.
Disambung semula menelaah alat bergambar dan berbunyi,
Yang kadang2nya ingin dibaling ke bumi kerana sudah usang ditelan masa usianya.
Wajar diganti kerana sudah tiada edisi.

Tertidur dibawah dinginnya tiupan angin kipas di langit rumah kecil itu.

Terjaga,
jam menunjukkan 0230
Indah, tenang. Tiada sedikit rasa ketakutan.
Terdengar suara,
Na, rupanya tv itu masih terbuka namun tiada gambar.
Tv itu peneman setiap malam, walau sudah semakin usang.
Mana tidaknya,
Tv itu mugkin sudah wujud sewaktu sekolah tadika ku.

Mata segar,
Walau letih,
Bukan kerana kerahan tenaga seperti seorang askar dilaksanakan siangnya,
Hanyalah kerahan minda,
Namun, keletihannya lebih letih berbanding kerahan tenaga seorang tentera.

Tenang,
Air itu membasahi wajah, tangan dan kaki.
Segar!

Sekali sekala terdengar bunyi kapal yang terbang.
Juga bisingnya serangga menjadi peneman.
Takut? Tidak pernah ada pada saat itu.
Walau duduk sendiri.

Allah,
Malam itu,
Kita bersama,
Hanya kau dan aku,
Aku menakluki malam itu,
Aku penjaga laila pada hari itu.
Indah, tenang...
Kekuatan luar biasa menerpa untuk terus bersamaMu.
Itulah tempoh paling lama pernah kita bersama.
Alhamdulillah,
Kau kuatkan aku, melawan nafsu tidur itu.

Usai,
Sukar untuk melelapkan mata,
Mungkin,
hanya 1jam tidurku.
Namun, terjaga dan bangkitku
untuk subuh itu,
Kuasa luar biasa menerpa!
Segar, amat luar biasa walau seharian malam sukar terlena.

Bila lagi kita akan bersama?
Pada malam yang seterusnya?
Akulah yang perlu berusaha,
Disamping kau penguat aku untuk bangkit!

Semoga kita bersua kembali,
Pada malam seterusnya!
Amin.

 

Rindu Qubah Biru Itu

[kredit]

Saat pertama kalinya
Kaki ini melangkah perlahan,
Menantikan ketenangan yang bakal menerpa,
Soalan pertama ditanya,
Mahu lakukan apa?
Lembut bicara menjawab,
Ingin solat.
Muka itu pelik,
Melihat kejanggalan pada wajah dan langkah,
Solat apa pada waktu ini?
Diri ini senyum, terus mencari hala tuju.

Air itu,
membasahi wajah, tangan dan kaki itu,
mengharapkan air itu menjadi saksi,
perjalanan seorang hamba mencari cinta abadi.

Langkah kaku dan sepi,
Anak-anak tangga itu diteliti,
Mata meliar mencari identiti
Suara terdengar deruan kanak-kanak riang berlari.

Dengan perlahan,
tangan mengapai kain putih itu.
Takbir bergema kuat dalam hati
Meneguh percaya pada Ilahi.
Mengharap belas ihsan tuhannya.

Perempuan itu saban hari melihat,
Perlakuan pelik itu
Solat pada waktu itu
Namun, masih belum dia bertanya.

Tubuh ini berketar, hati meronta kuat.
Takut perlakuan itu dianggap songsang dari ajaran ahli sunnah.
Percayalah,
waktu Dhuha itu indah! Sumpah, sangat indah!

Perempuan bertopeng itu,
Kelihatan menyendiri,
Dari raut matanya,
Dia baik orangnya,
Masih belum sempat mengenali.
Ingin sekali lihat wajah itu,
Alhamdulillah,
Wajah itu kulihat,
Biasa tetapi luar biasa!
Tangan itu disentuh,
Aura luar biasa menerpa,
mengalir ke tubuh.

Sekali tidak pergi,
resah berhari-hari.
Duhai Kubah Biru
Aku merindui ketenangan berada dibawah perlindunganmu!
tetapkan hatiku, untuk terikat rindu pada kubah2 yang lain
Amin

Aku rindu ketenangan berada di bawah kubah biru itu!

[Masjid Al_Rashidin Alor Gajah Melaka]
 

Kuatlah Wahai Hati

[DA2067, Arau Perlis]

Hati,
Kau kuatlah,
Setelah bertahun lama kau tahan, 
Jangan rebahkan.

Hati,
Qarin mu itu dekat,
Namun tuhan mu itu jauh lebih dekat.
Mintalah

Cintai hatimu itu hanya untuk tuhanmu
Cintai manusia itu kerana tuhanmu
Jangan terikut desakan qarin mu itu.

Jika itu tetapan di luh mahfuz,
tidak akan lari apa yang diberi,
Isikan kekosongan hati mu dengan mengingati mati,
agar kakimu terikat, tanganmu tersekat, hatimu kuat,
untuk terus berada dalam landasan cinta yg hakiki dan abadi,
cinta pada sang ilahi,
kemudian nabi,
lantas, 
layaklah cinta pada insan bergelar suami.
Cukup itu...

 

Danbo

Assalamualikum

Dalam mengisi masa lapang yang sememangnya sangat lapang, diri ni mengambil peluang menghasilkan hasil karya yang sememangnya sangat tak kreatif.

Saya ni sememangnya dikenali sebagai orang yang tak kreatif kerana memang tak kreatif pun. Hehe.
Na, banyak-banyak benda yang harus dibuat, saya dengan bangganya mempersembahkan, hasil yang tak kreatif langsung. haha

Cer tengok gambar, tak kreatif kan? Ciplak idea orang. Danbo dan frogy dari lawak kampus.


Untuk menghasilkan danbo, memang sangat lama. Tapi, hasilnya lumaian sih kerana mampu membuat orang tersenyum dengan hasilnya. Walaupun serabut je. hehe. En Frogy tu pun lama juga, almaklumla, item pertama dihasilkan. Meng'copy', menggunting dan menjahit tu bukan satu perkara yang mudah jika baru pertama kali menjejakkan kaki dalam dunia tak kreatif ni. eh. 

Danbo tu, datang idea dari mana entah. Dah ada orang nak sangat danbo. Nak bagi yang original dari Amazon.co memanglah mahal tersangat-sangat. Boleh senget bahu dibuatnya. hehe. Jadi, buatlah danbo sendiri. Itu lah hasilnya. hehe. Kain yang digunakan ialah kain felt yang harganya untuk saiz A4 lebih kurang RM1.80. Untuk menghasilkan 1 item danbo, menggunakan lebih-kurang 3\4 daripada A4. Termasuk kesalahan menggunting maka, habislah satu A4 untuk 1 item danbo tersebut. hehe

Saya telah membelanjakan lebih RM70 untuk membeli kain felt yang pelbagai warna. Tetapi, hanya menggunakan tak sampai RM5 sahaja. Yang selebihnya ada dalam kotak dah. haha. Lihat seperti satu pembaziran, tetapi, felt ni tak ada expired, jadi boleh digunakan bila kebosanan tahap gaban menimpa diri. hehe.

Pertama kali jumpa kraft daripada felt ni adalah daripada cik irdina. Wah, banyak sungguh dia buat. Sangat kreatif. Kemudian, jiran bilik sebelah membeli kain felt untuk mengisi masa lapang semasa study week. Na, time study week, mesti ada perkara mengarut dibuat. Bukan study pun. hehe.

***
Setelah menelaah ciri-ciri fizikal danbo, na, siap! Alhamdulillah setelah berkurung dalam bilik hampir 4jam!
hehe. Kemudian, saya buat sesi photoshot dengan D90 dan Coolpix S520 bersama-sama danbo. Tak sangka, danbo ni pandai juga posing. hehe. Ada dua sesi, outdoor dan indoor. hehe

[Indoor] 
Danbo bersama Al-Quran

[Outdoor]

[Outdoor]

[Indoor]

[Indoor]
Baca lawak kampus.hehe

[outdoor]
Danbo penat.hehe

[outdoor]
Danbo yang pemalu. hehe

[indoor]
Danbo,, Push up or main keyboard? hehe

danbo study tafsir sebelum tidur :)

Ok, cukup banyak sebenarnya gambar danbo dalam simpanan. Tapi tak larat nak upload dah. hehe..

Kepada pemilik danbo sekarang, jaga danbo molek2 :)

[felt danbo craft]



 

Langkah Rapuh

[kredit]


Hati menjerit, 
Kata-kata menjerat
Huluran tangan tersekat,

Yang diberi itu permata
Dilihat kaca
Mendarahkan hati yang kian terluka

Ingin memimpin,
tapi tak sampai,
Dilihat indah,
tetapi pudah.

Asal hanya dari tanah,
Bisa menjadi seindah cahaya
Ingin menyampaikan
Tetapi tak kesampaian.

Disuruh toleh kebelakang sebentar,
Pandangannya kata, tiada kaitan
Usahanya hanya untuk memperingatkan.

Jalan itu jauh,
Jangan sampai tersimpuh jatuh
Masa itu berlari,
Masakan kita masih berdiri sepi.

Kata-katanya tersekat,
Ikhlasnya nyata tetapi salah diertikan
Tangannya kini dilepaskan,
kerana percaya,
kaki itu mampu berjalan

Hati ini berat untuk melepaskan tangan itu
Tetapi gagahkan hati untuk melihat dia berjalan sendiri,
walau jauh, tapi terasa dekat.
Kerana ukhwah semakin erat

Biar dia berjalan sendiri
Hati memujuk
Cuba untuk pentingkan diri sendiri
Kerana huluranmu tiada erti
Ia jatuh lagi,
Lembut membasahi 
Wajah yang semakin hilang cahaya iman

Doa,
Perlukah?
Hanya Allah itu tahu,
Apa yang dilakukan untuknya

Biarlah dia berjalan sendiri
Jalanlah mengikut aturan kakimu melangkah.
Kerana yang pasti
Belajarlah untuk mementingkan diri sendiri.
Kerana diri sendiri masih belum mampu berdiri

Jalan ukhwah itu mudah
Tetapi payah
Dakwah itu mudah
Tetapi jalannya beronak

Berhentilah.
Dongak mukamu kelangit.
Astaghfirullah,,
Aku masih tidak sempurna untuk sempurnakan orang lain
Hati tunduk patuh
Allah,
Aku rindu padamu,
Kuatkan hatiku 
Memikul beban dakwahmu
Dakwah hanya sezarah
Tetapi hati sudah pecah berdarah.

Langkah terhenti.
Dia putuskan untuk berhenti.
Berhenti untuk orang lain,
Jaga diri sendiri
Kerana tiada guna kamu disisi.
Sehingga kamu menghadap ilahi
Itu lah tempat sebaik-baik kembali


[Tempat yang paling indah_Firdausi Allah]
 

Masih tidak Layak

[danbo wit their 1st Al-Quran]

Huh~, 
Menghela nafas panjang memikirkan nasib umat Islam di dunia amnya dan di Malaysia khususnya. Terutama nasib rakan seperjuangan yang masih berjalan didalam usaha mentarbiahkan hati untuk utuh berdiri dengan kaki sendiri. 

Gadget berwarna oren itu dicapai dan terus membuat panggilan yang sememangnya diluar jangkaan. Usaha pertama gagal. Namun utuhkan hati untuk terus menekan butang berwarna hijau. Mudah, tetapi payah!
Dari bernada seirama didesingan telinga, tiba-tiba terhenti. Ada suara menyapa. 
Otak laju berputar-putar memikirkan apa yang bakal diucapkan. Tetapi gagal berfungsi. Hanya peluh-peluh kecil keluar dari tubuh tetapi berjaya membasahi pakaian yang  dipakai. Dirasakan panas tetapi tidak. Hanya berada pada suhu bilik. 

Disitu aku lihat, dari peluh-peluh kecil itu mampu membasahkan tubuh. Ya, analogi yang cukup hebat! Usaha yang sedikit mampu menghasilkan keputusan yang diluar jangkaan. Em, nampak seperti tidak ada kenamengena. huhu. Kita tidak mahu peluh, tapi peluh itu keluar juga. Hanya titisan kecil dari rongga yang tidak kelihatan mampu keluarkan sejenis cecair dan mampu membasahkan seseorang seperti baru keluar dari  sungai, laut juga kolam renang. Kadang-kadang kita mahukan peluh, tetapi tidak keluar. Apa yang kita inginkan selalunya tidak tercapai. Tetapi apa yang kita fikirkan mustahil, sebenarnya tidak mustahil. Eh~
Ok, saja suruh berfikir, apa kaitan semua ini?hehe.

***

MASIH TIDAK LAYAK

Aku secara tidak sengaja memberikan ceramah percuma kepada 2 orang yang sememangnya tidak asiing bagi aku. Pertama, sahabat dan kedua ialah my sister. 

Percuma. Tetapi, seronok+gementar + kecewa = ? [apa]

Seronok kerana berjaya berkongsi. Gementar kerana tidak biasa berkata-kata. Kecewa kerana masih belum cukup ilmu untuk terus berbahasa.

Ilmu aku masih sekecil zarah, tetapi aku cuba berhujah sebesar permata. Kelihatan indah, tetapi payah untuk jumpa. Ya, sekali lagi aku mengeluarkan analogi yang hanya aku yang mengerti apakah makna tersirat disebalik itu.

Kepada my sister, entah mengapa aku bercerita tentang rasul-rasul. Dah macam mengajar anak-anak tadika. heehe. Dalam banyak-banyak perkara aku cerita, aku cukup puas kerana menyampaikan 1 perkara pada dia. Mudah dan ringkas.

"Islam itu datang dalam keadaan terasing, dan akan kembali terasing. Maka beruntunglah orang yang terasing itu" [HR_Muslim]

Lepas sahaja aku ungkap perkataan tu, aku puas. Kerana setelah sekian lama aku menyimpan hadis ini dalam benak hati, akhirnya terungkap. Mungkin penghuni itu tidak faham maksud tersirat hadis itu, tetapi aku berjaya menanti waktu yang sesuai untuk menyampaikan. Alhamdulillah.

Kepada sahabat saya, entah mengapa aku beranalogi tentang rail keretapi. huhu
Tetapi, sedang aku berhujah mengluarkan analogi yang hentah apa-apa, aku terdiam. Terlintas di otak, Ya Allah, aku ni cakap sahaja mudah, melaksanakan itu payah! Aku menahan sebak. Aku takut, apa yang aku katakan itu tidak mampu ku gapai disaat aku berada ditempat dia nanti. Lantas, air mata mengiringi peluh. Membasahi tubuh dan wajahku.

Sekian, harap maaf jika tiada pengisian. :)

[Tanah Besar China, 2012]_[Konon]
 

I'm Useless

This is my rifle. There are many like it, but this one is mine.
My rifle is my best friend. It is my life. I must master it as I must master my life.
My rifle, without me, is useless. Without my rifle, I am useless. I must fire my rifle true. I must shoot straighter than my enemy who is trying to kill me. I must shoot him before he shoots me. I will...
[ada perkataan yang harus dibuang], My rifle and myself are the defenders of my country. We are the masters of our enemy. We are the saviors of my life.
So be it, until  there is no enemy, but peace!

Ini lah ucapan yang wajib dihafal, setiap kali ada perhimpunan pagi, ini lah yang diugkapkan. Hentah hape2. Tak ada guna pon dalam kehidupan. Tapi aku tak pernah nah hafal benda ni, mengarut! Sama lah menghafal nombor-nombor mereka yang berada diatasan aku. Untuk masa singkat sahaja aku hafal, kemudian aku terus lupakan. Tak pernah ada usaha untuk aku menghafal benda-benda mengarut tu. Sumpah! Buang masa. Tapi, aku done! Alhamdulillah.

Kembali kepada tajuk. Ya! Aku langsung tak berguna.
Pertama, hati yang semakin lupa pada sang pencipta.
Mudah rapuh apabila dijentik
Mudah remuk apabila terhanyak.

Disaat diperlukan,
Aku tidak ada menghulurkan tangan.
Aku berjalan sendiri terus kehadapan,
sedangkan ada lagi dalam lubang itu menanti huluran tanganku membawa dia keluar.
Sewaktu aku memerlukan tangan dihulur,
Ada tangan yang membantu.
Setelah aku di atas,
Aku lupa pada dibawah.
Im useless...

Mengapa perlu aku yang menangis pada yang bukan aku punya?
Itu persoalanku.
Tapi, itu bukan sikapku
Aku benar-benar ingin memberi bantuan,
tetapi, dengan izin allah,
aku tidak mampu.
Entah mengapa,
Air mata mengalir perlahan
Kecewa kerana mengecewakan

Hanya semudah A,
tetapi aku ingin menjangkau E,
hanya kegagalan A,
bagaimana harus aku melangkau ke E!
YEs Im useless!
 

Pertandingan Video OSEM 2012

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Nampaknya Iche Gabana anjurkan lagi pertandingan video beliau.
Tahun lepas mendapat sambutan yang mana juara pertandingan tersebut kini mencapai jumlah tontonan sebanyak 54,835 dan akan menaik lagi jumlah ini.

Mungkin penyertaan kali ini lebih osem dan lebih banyak persaingan.

Video apa yang juara tu? Nah, ini dia.

Sesiapa yang berminat boleh le layari blog inche alam maya itu di blog nye disini.
Dan mengenai pertandingan video itu disini.

Semoga berjaya kepada yang berminat. Saya? Hentah lah, tiada bakat dan tiada subject untuk dimasukkan dalam video. Rakan-rakan bulatan gembira dah terpisah jauh :(

Ok, salam. Ukhwah fillah!
 

Apa Ertinya

[kredit]

Ya Allah,
Aku tidak mampu membeli syurga dengan harta yang ku punya.
Tidak mampu menakluk syurga dengan amalanku untuk kedua mereka menetap disana.
Setinggi gunung emas yang aku miliki, masih belum mampu menghadiahkan syurga untuk kedua ibu bapaku.
Jangan hanya sekecil zarah dosa ku,
Mencampakkan aku dan kedua mereka kedalam tempat seburuk-buruk kembali itu.

Ya Allah,
Amalanku belum penentu syurga untukku,
Hanya rahmatMu juga kami dimasukkan kedalam nikmatMu.

Cukuplah dengan dosa yang tercatit dibahu kiri ini.
Aku menutup bukan untuk menunjuk,
Bukan untuk apa-apa didunia,
Aku lakukan hanya untuk ayah dan abangku 
Yang menanggung dosa ku juga.
Walhal, pahala yang diterima hanya untuk aku dan bukan mereka.
Teganya aku, Jika, melihat mereka ku tarik, heret sekali masuk ke NerakaMu.
Aku lakukan untuk mereka juga aku semata-mata.


Ya Allah
Kumpulkanlah keluarga kami ini didalam syurga sepertima kau kumpulkan kebahagiaan kami didunia.
Jangan kau biarkan salah satu antara kami, tersisir lambat mengecapi nikmat syurgaMu
Apalah gunanya, sekiranya hanya aku yang mengecapi nikmat SyurgaMu, sedang ahliku yang lain merintih menderita
Hidayah itu milikMu, maka dengan kekuasaan dan kekuatanMu, Kau tiupkanlah cahayaMu kedalam hati-hati mereka seperti mana kau berikan kepada orang-orang yang soleh

Amin



 

Blog Template Tutorial

[kredit : Btemplate]

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Wah, cantiknye template ni. Maka, jari ni pon gatal pi download dan gunakan html code yang diberi. Tapi,, bagaimana hendak menukar gambar pada header tu? Ting3~ persoalan menjelma bersama tompok-tompok awan di atas kepala. 
huh~ mengeluh kecil. "Nampaknya, aku kene study bahasa html lah pulak". Wah, dah macam student bachelor in computer science. haha. Belajar java, c++ bagai tu. hehe. Lepas ni bole continue master n Phd. ha! konon. 

Persoalan nye, bagaimanakah harus mengubah gambar header tu ep? Pening la kepala baca code yang panjang bejela-jela tu. Insyaallah, sedikit pengisian daripada pencarian diri patik. Kekurangan harap dimaafin. 

Hanya ikuti beberapa step 'mudah baca, susah faham' ini. Sebb, sya pon tak tahu sya tulis pa. hehe

PERTAMA: Download template di sini. Kemudian, buka zip folder tersebut melalui extract all dan lain-lain cara yang sesuai. Kemudian anda akan dapati dua folder, satu untuk perisian mac dan satu untuk window. Maka klik lah ikut suke. Saya ambil X5 Shadow. Buka dan akan ada lagi dua dokumen. Maka pilihlah dokument type XML dengan menekan butang kanan, open with word pad. Maka, berduyun-duyun bahasa yang tak difahami keluar. Bahasa planet pluto baragkalinya. hehe.

Membebel je de ni. Maaf, memang suke merapu. hehe.

KEDUA: Pergi ke bahagian templat blog anda dan klilk pada Edit HTML seperti dibawah.

Kemudian klik Teruskan dan tandakan right pada Kembangkan Templat Widget

Maka, bermulalah mood pembelajaran bahasa jawa. eh, java. hee~
Pada kekunci keyboard, tekan ctrl + F untuk sigkatan pada carian 'Find'. Type or copy lebih senang perkataan ini Featured Content Slider Started . 

Ok, perhatikan elok-elok. Jangan gopoh. Relex. 


Sekarang, perhatikan gambar ini. Dibawah tajuk Featured Content Slider Started tu ada banyak perenggan. Lihat pada perenggan yang telah dihighlight dengan warna merah. Ada 5 perenggan yang sepesen je bentuknya. Mungkin susunan tak sama, tapi sama ayat. Melainkan beberapa item yang dihighlight tu je yang tak sama. Eh?. Dah tak faham dengan ayat sendiri. hehe
Ok, ada no dalam gambar tu. 1,2,3,4,5 dan ada a,b,c, kan? Gambar doraemon kecik tu code nya pada perenggan 1, gambar danbo bersama Al-Quran itu codenya pada perenggan 2. Ini untuk gambar-gambar kecil. Untuk gambar-gambar besar di perenggan code yang lain. 

Yang di highlight itu yang harus diubah mengikut citarasa masing-masing. di a pada awalnya ialah featured 1 maka saya mengubahnya kepada Selamat Datang. untuk b tu, bermula daripada 'http// sehingga jpg' ubah kepada code image anda sendiri. Dan c itu pada awalnya Small Thumbnail Featured Post 1 saya ubah menjadi Ahlan Wasahlan. 
Namun perkataan yang diubah pada featured 1 tersebut tidak kelihatan. Kenapa pon tak tahu. Begitu juga untuk gambar-gambar seterusnya. Edit mengikut cara yang sama. 



Ok, sekarang skroll kan kebawah sedikit demi sedikit text box tu. Akan ada perenggan yang bertajuk gambar 1, gambar 2 dan seterusnya hingga gambar 5. Sama seperti perenggan yang atas, cuma kali ini untuk gambar yang besar. Disini, saya ambil contoh gambar yang ke 3. Gambar yang ditanda menggunakan warna ungu itu code image ialah seperti yang di linekan menggunakan warna ungu. Untuk title Tabahkan Hati seperti dalam bulatan merah dan untuk huraian title itu bewarna hijau. Setiap perenggan yang lain, begitu juga caranya. hanya ubah pada apa yang dihighlight seperti code diatas. 

Jangan keliru untuk image kecil dengan image besar. Dan jangan tersalah letak gambar. 

So far, mesti ada pertanyaan dan soalan mengenai,
"Eh, dimana mahu dapatkan code untuk image sendiri?". Pening~ @_@

KETIGA: Mendapatkan code untuk image sendiri.
Na, yang ini mudah, sangat mudah. buka catatan baru dan upload gambar. Seperti kebiasaannya. Dalam penulisan di blogspot ini ada dua mode, iaitu mode Karang dan mode HTML. Ada perasan? Disebelah atas kiri. 
Ok, setelah upload dan gambar terpampang kat text box anda. Setelah itu kemudian seterusnya. haha. Pilih mode HTML. Anda akan dapati gambar tersebut terkena sihir buatan anda sendiri. Menjadi code yang anda sendiri tak boleh baca. haha. Padan muka. 



Bertenang-bertenang. Lihat gambar ini dan belajar perlahan-perlahan. Ok, ada 2mode, sebelum dan selepas terkena sumpahan. Apa yang di highlight itu lah code yang harus anda copy dan replace untuk dimasukkan pada perenggan2 yang sebelum ini. Eh, nak type, tak leh ke? Boleh, tapi jangan menangis kalau tak menjadi. Sedangkan kerja copy pasta pon tak menjadi, inikan pula menaip satu persatu bahasa pelik tuh. hehe. 

Bila sudah berpuas hati walau hati itu tak akan pernah puas jika tidak bersyukur. eh,.
Cubalah tekan butang Pratonton or Preview jika bahasa omputih nye.

Jika gagal sekali, tak bermakna gagal selamanya. Jadi cubalah sedaya upaya hingga berjaya!

Untuk sedikit pengetahuan tambahan. Jika ingin melakukan perubahan pada ayat yang mamat disigner ni buat di ruang bawah seperti dibawah:

Untuk mengubah perkataan tersebut kepada perkataan anda sendiri, bolehlah search perkataan 
Sebuah blog yang menyediakan berbagai macam informasi
Dan ubahlah perkataan tu dengan perkataan anda sendiri. Untuk yang ini, bila preview tak akan menjadi. Save dan lihat blog, insyaallah berhasil. Pekataan lain pon boleh diubah kalau rajin.

Untuk mengubah kelajuan pada slide show tu, boleh lah ubah 2500 kepada nombor yang lebih besar. Hypotisis yang digunakan untuk experiment ini ialah, semakin tinggi nombor, semakin perlahan kelajuan slide show tersebut. [agaknye.hehe]
Mana nak dapat 2500 tu? Seperti biasa, ctrl + F dan type 2500. Change 2500 tu kepada nilai yang anda yakin boleh memuaskan hati anda. hehe

Perhatian! Berhati-hati semasa bermain dengan code ini, dikhuatiri akan membuatkan ada dihinggapi penyakit darah tinggi, sakit jantung, strok, juga mampu ke tahap sewel aka Gila. hehe

Untuk mengubah code image sedia ada kepada code image anda, berhati-hati. Hanya tertambah atau tertambah space atau titik sudah mampu membuatkan anda botak kepala. 
Contoh:

replace apa yang ada dalam tanda ' sahaja. Semasa copy dari code sendiri juga, hanya ambil perkataan dalam " sahaja. Jika tidak, nantikan penampilan terbaru anda, ala-ala inche Haris Iskandar. Ops.



Sekian, sudah jam 0145H dah ni. Sila tinggalkan pesanan selepas bunyi bib. :)



Yang baik itu datang dari Allah dan yang kurang itu datang dari diri patik sendiri. Tutup tutorial ini dengan tasbih kafarah dan surah al-asr. 
Amin...


 

Jika Itu Suratan

[kredit]


Tangan menaip, 'online uitm' di laluan carian google. Enter. Pergi ke kekunci keputusan. Tangan menaip laju '91011*0155*6'. Enter. 

"To be continue" hehe.
 

Kata Hati

[kredit]

Ramai orang kata,
"Ikut kata hati, mati"

Kita selalu menolak kata hati kita. Kata ustaz Maulana "Kata hati itu gak akan bisa bohong". Sejauh mana kebenaran kata hati itu?
Tarik nafas panjang. Hati itu raja pada kerajaan pemerintah anggota badanmu. Kekuatan hati itu bergantung pada kekuatan iman yang kita bina. Bukan pada kekuatan fizikal dan mental semata-mata. Ramai anggota tentera bisa dibentuk disiplinnya melalui tekanan fizikal dan mental mereka. Berapa ramai antara mereka yang utuh mendirikan solat 5 waktunya ketika tempoh pelaksanaan itu sesingkat helaan nafas mereka? Pada mereka yang menjaga perkara itu, sungguh, hati itu akan menarik diri dari aktiviti itu kerana sigkatnya waktu untuk melaksanakan tangungjawab sebagai hamba kepada tuhan walau mereka kuat mentaati perintah tuan mereka.

Hati itu lembut fizikalnya, boleh rosak jika tercela. Akan tetapi batin hati itu boleh menjadi selembut sutera juga sekeras batu. Sutera yang lembut apabila disentuh, selesa apabila dipakai. Batu yang keras, boleh retak dan pecah apabila dihentak, boleh berlekuk walau hanya terkena titisan air yang lembut untuk suatu tempoh yang lama.

Hati batu. Cara mendidiknya? Adakah dengan menghentak hingga pecah atau pada lembutnya air untuk melekukkannya?

Apakah kita seorang doctor mampu membaiki penyakit hati? Apakah kita seorang arkitek mampu menstrukturkan semula hati? Apakah kita seorang surveyor mampu mengukur ketepatan iman dihati? Apakah kita seorang akauntan mampu memgimbangi hati untuk dunia juga hati untuk akhirat?
Hati itu lembut, mengapa boleh patah? Hati itu batinnya kuat, mengapa boleh mengaku kalah. Lemah.
Jika kita seorang dermawan, mampukan mendermakan hati kita sedang kita masih buntukannya? Jika kita seorang hartawan, mampukah kita membeli hati baru disaat hati yang sedia ada sudah hancur berkecai?
Muhamad nabiku banyak menekankan soal hati. Antaranya:

'Kaya itu bukanlah pada banyak harta. Tetapi kaya itu kaya adalah kaya hati' [Riwayat Muslim]

Disaat hati lemah, qarin itu datang memujuk. Berkata teman itu, "Lihatlah, disaat kamu perlukan tuhanMu, tuhanMu tidak ada untukmu. Disaat kamu memerlukan kekuatan, tidak ada yang datang membantumu"
Itulah pembisik hati yang paling kejam iaitu syaitan. Peneman hatimu itu ada, cuma dirimu yang menjauhi.

Pernahkah dirasakan, hati itu sunyi. Lantas air mata itu jatuh menjadi simbol bahawa hati itu buntukan kekuatan. Siapa yang datang meneman disaat hatimu kosong? Ada disudut hati itu tuhanmu. Cuma kerana melayan kekosongan hati itu, membuatkan kamu ikutkan kata hati. Kata hati yang kosong itu merupakan dorongan daripada Qarinmu semata. Isikan hati mu yang sedang kosong itu dengan kembali kepada Allah. Tuhanmu. Disaat itu, muncul Allah yang bukan pada wajah diperlihatkan, tetapi pada ketenangan yang memdalam.
Saat hidayah dititipkan kepadamu, hasutan qarin itu menjauhi.

Berilah hati itu kekuatan dengan peringatan. Ingat pada Allah melalui zikrullah. Membaca pesanan Allah melalui Qalamullah.

Allah,
Isikan hati ini dengan iman,
Penuhi hati ini dengan ketakqwaan
Suburkan hati ini dengan kesyurkuran
Tabahkan hati ini dengan keredoan.
Kuatkan hati ini dengan ihsanMu
Terangi hati ini dengan hidayaMu
Suluh hati ini dengan rahmatMu

 

Cara Private Gambar di Facebook

[kredit]

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Oleh kerana duduk kat umah ni tak ada kerje, jadi ptk pon explore akaun facebook ptk bersungguh-sungguh. Perkara utama yg ptk cari dri dulu lagi ialah mengprivasikan gambar yang ditag oleh sahabat-sahabat. Susah bebenor nak cari jalan penyelesaian.. Bila google, semua step yg ditunjukkan adalah cara lama ataupun versi facebook yang lama. So, macam mana ni?? Pening2.

Alhamdulillah, berkat bulan ramadan ini, ptk akhirnya berjaya mengprivasikan photo yang ditag kepada beberapa ahli yang difikirkan selamat untuk mereka lihat sahaja. Jadi, sesiapa yang tak dapat nak tengok gambar yang orang len tag kat ptk mean gambar2 yang bukan dari album ptk, maaf. mungkin terlepas pandang dan mungkin disengajakan. hehe. Sapa2 rase tak puas hati dan berkata, "Hey macha! Kenapa aku tak pat tengok gambar hang pon?". Just PM beserta resume. hehe.

Membebel je cik nurul ni, cer ajar sikit. Okeh.. Sebentar ye... 

1. Dekat sebelah home tu ada anak panah kebawah, hah! tekan dan amik Privacy Setting.


2. Kemudian, follow je yang bawah ni.


3. Maka dengan itu, akan terteralah view seperti dibawah ini.
Disini anda boleh lah memilih sama ada kepade sesiapa saje yang boleh melihat, atau kepada kengkawan punya kengkawan, kengkawan saje, dan pada Custom tu bole pilih untuk hide orang dari tengok gambar tu atau kepada yang terpilih saje.. ok? 

Bila pilih pada Custom tu,, akan wujud perkara dibawah.. hehe. Ok, drop ank panah tu, pilih specific People or List... Na, bole lah pilih orang-orang yang dah dilistkan. Contoh, geng smksm, geng kampung, dan sebagainya yang ade korang buat b4 nie. Type kt bawah tu,, nanti akan muncul dengan sendiri list or person kat situ.  Kemmudian, Save Changes > Done

Jadi, berkesan ke? Nak cek cam ne? Ok senang. Klik editing your profile [rujuk gambar step no2, dibawh prgraph Control Privacy When You Post yg kale biru tuh].

4. Next, disebelah kanan atas, klik view as cam gambar kt bawah ne.

5. Ok, disini anda boleh menaip mana-mana nama yang anda suka. Orang tersebut akan melihat profile anda  seperti yang dipaparkan sahaja.. Disitu, anda akan tahu apa yang orang tersebut nampak pada profile anda. Seperti anda adalah orang tersebut untuk melihat profile anda. Apa aku cakap ni? hehe


Gambar kat bawah ni, sebelum dan selepas privasi gambar.
Nampak tak perbezaannya? Na, nampak ?


Bile dah try2 nak private tu, tibe2 ada satu step yg akan anda cari... Macam mana nak wat list friends??
Contoh, geng kampung, geng sekolah tu? Atau yang ladies nak wat list untuk muhrim nya sahaja. achaner tu?? hehe

cam nie..  P mana2 kawan anda, di profile beliau klik pada button Friends > show all list [klu byk list] dan scroll bende tu kebawah. Klik '+New List...'  > type nama list yang anda berkenan dan press enter pada keyboard anda. contoh, Geng Surau dan sebagainya. 

Untuk tambah ahli pada list tu, klik home dan disebelah kiri bahagian Friends akan tertera list yang anda buat tadi. Klik nama list tersebut dan akan tertera disebelah kanan bhagian atas "On this list". Type nama kawan anda yang anda berkenan. Untuk menambah lebih2 orang dalam tu, just klik see all dibahagian yang sama. Ok?


Sekian sahaja kelas kita untuk hari ini, kita tamatkan kelas kita dengan tasbih kafarah dan surah al-asr :)
Selamat mencuba :)






note: cara memprivikasikan gambar yang di tag di facebook




 

Kerana Cinta, akalnya singkat

[Kredit]

Love never fails

Cinta tidak akan pernah gagal. Benar?
Cinta itu osem jika,
Cinta pada Sang Ilahi,
kerana cinta itu akan terbalas dan selayak-layak cinta adalah kepada Dia.
Cinta kepada Ilahi adalah cinta yang sangat indah.
Pahit akan terasa manis.

Cinta kepada insan 
Membuatkan manusia itu lupa pada tuhan,
Lupa bahawa cinta manusia itu hanya sementara.

Kerana cinta pada manusia,
akal menjadi singkat,
Terlanjur,
Tidak mampu kan undur.

Apa guna halal ikatan tanpa keredoan?
Ke selatan negara itu dan ke utara negara ini
Ikatan dalam diam,
walau halal namun tiada keredoan.
Lupa pada janji ilahi?
Keredoan Allah teletak pada redo ibu bapa.
Terutama ibu.

Apa penyelesaian pada singkatnya akal?
Ini bukan ikatan permainan zaman kanak-kanak.
Yang boleh terlerai setelah usai permainan.
Ini hidup dan mati.
Hidup hanya sekali,
mengapa jalan yang berduri itu yang dilihat sinar,
lorong yang lurus itu terlihat onar.

Dimana akal setelah tinggi pengajian
Pernahkah difikirkan hal yang bakal mendatang?

Kerana cinta pada insan,
Lupa pada tuhan.
Lupa pada insan yang pernah melahirkan.

Cinta yang indah adalah cinta pada yang mencintai Yang Maha Penyayang.
Yang mampu membuka lorong kebahagiaan berlandaskan iman.
Carilah cinta agung itu,
Cinta yang mampu membawa diri ke syurga,
Tempat kembali cinta adalah syurga
kerana cinta itu lahir dari syurga,
seperti Cinta Adam dan Hawa.

Untuk diri ini,
Itu tembok sempadan,
jangan kau turut merentasi tembok itu,
sanggup berpayah mendaki,
untuk mendapatkan cinta insan,
akhirnya jatuh setelah mendaki,
Indahnya hanya seketika,
ketika berada diatas tembok itu, mampu dilihat indah panoramanya.
Namun, kau akan tetapturun dari tembok itu,
Untuk meneruskan perjalanan disebalik tembok itu.
Walhal, masih ada jalan mencari cinta
Walau ia jauh dan berliku,
Insyaallah akan kau temukan taman cinta 
yang indah selamanya.

yang benar,
Perindu Cinta Agung
 

Disaat yang lainnya ...

[kredit]

Assalamualaikum.

17 itu tarikh keramat. Mengubah status dari tiada kepada ada. Dari tiga kepada satu. Bunyi semakin sedikit, tetapi semakin berat dan besar.
Tiada tanggungjawab yg besar kepada tanggungjawab yang  jauh lebih besar.

"Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, dengan ini beta tauliahkan, 1284 orang pegawai kadet  sebagai Leftenan Muda didalam pasukan simpanan agkatan tentera Malaysia..." 

Disaat ungkapan itu dilafazkan, tangan ini sejuk membeku, berdiri kaku, hati menangis, jantung berdegup kencang. Laju. Ingin rebah, tetapi tetap utuh berdiri walau sudah sekian lama tegak tanpa pergerakan.

Hati menjerit, "Alhamdulillah Ya Allah, tugas dan tanggungjawabku sudah selesai. Walau terasa patah dipertengahan jalan yang berliku itu, walau kerap kali ingin menamatkan perjalanan, hati tetap memujuk untuk sampai dipenghabisan walau badannya banyak kali sakit, terseksa. Fikirannya berkecamuk, renyuk.

Perjalanan ku telah tamat. Cukup setakat ini. 
Tetapi aku lupa, perjalanan ku itu sebenarnya jauh lebih berliku. Lebih payah. Aku lupa, aku masih punya tanggungjawab selagi tempoh itu belum tamat. Aku masih punya 30 orang yang nyawanya ku pertanggunjawabkan jika negara tercinta ini digegarkan. Nauzbillah.Pinta dijauhkan.

Apakah aku peroleh kemenangan selepas lafaz itu terlaung? Tidak. Aku masih terkapai-kapai. Kemenangan itu masih jauh dan mungkin susah untuk ku gapai. 

Apa yang aku kejar? Bukan pada pangkat yang berkilau saat dipakai. Bukan istilah juga panggilan itu yang ku inginkan. Cukup untuk menimba ilmu dan pengalaman. Pangkat yang menghiasi bahuku ini masih belum layak untuk berada pada tanggungjawabku. Pengalaman dan ilmuku masih sedikit dari berjuta ilmu dalam bidang itu. 

Aku tidak suka pada panggilan itu. Hati aku mudah berubah, mudah goyah. Panggilan itu mampu menghinggapkan riak dan takabbur dalam diri yang mana itu yang paling aku takuti. Sumpah, bukan pangkat itu yang aku kejar.

Susahnya jalan yang ku pilih ini,
Dugaan, bebanan silih berganti.
Baru sebentar berhenti, ujian hinggap kembali.

Sebelum istilah itu terlafaz. 
Pada hari-hari sebelum hari kejadian.
Teringat, pada malam penuh keramat
Tertutupnya buku amalan yang lama,
Lahirnya buku amalan baru.
Disaat yang lainnya mengejar amalan kepada sang Pencipta,
Tetapi aku dan mereka...
Hanya Allah saksinya
Hati ini menangis, 
Hati ini meronta. 
Badan ini terseksa.
Kasihan anggota ku, lemah. Tidak terdaya.
Hanya hati yang masih tabah.
Anggotaku dipujuk hati.
Ayuh! Kuatkan fizikalmu.
Hanya beberapa detik untuk kau kecapi kemenangan. 
3 tahun kau bertatih,
Hanya beberapa saat sahaja untuk kau bertahan.
Alhamdulillah, mulut ini masih mampu tersenyum.
Benci pada dia itu mampu ku buang jauh.
"Ya Allah, buku baru ku ini, aku tidak mahu membenci dan memaki manusia didepanku ini,
juga yang lainnya."
Senyumku itu terasa sangat manis walau zahirku sangat tersiksa. Sangat manis. 
Belum pernah ku rasakan manisnya senyumanku sebelum ini. Nikmat.
Aku mampu lemparkan senyuman hakikat senyuman itu tidak layak ku zahirkan pada saat itu.
Sehingga kebanyakan kami mengalirkan air mata kesakitan. Tidak pernah dirasa sebelumnya.
"Allah! Allah! Allah!" batinku menjerit kuat! Kuat sekali!
Tetapi tidak didengari dia.
"Maafkan dia atas kezaliman dia kepadaku juga sahabat-sahabatku ya Allah". 
Ungkapan yang tidak pernah lekang dibibirku disaat itu.
"Aku tak mahu melihat senyuman satu daripada kau orang!"
Ayat itu untuk ku dari keramaian yang lain. Benar.
Aku masih senyum, 
Kasihan dia...Ampuni dia Ya Allah. Itu yang ku lafaz sedangkan yang lainnya mendoakan kecelakaan untuknya. 


Saat itu tamat. Alhamdulillah. Sabarlah hati.
Malam yang seharusnya kau baca Yassin, berganti pada hal yang lainnya.
Seharusnya buku amalan baru itu dipenuhi kebaikan, tetapi lain jadinya.
Ku pulang ke kamar 116.

Kugapai handset yang ku tinggal di kamar,
3 unread message. Ku baca satu persatu.
Barulah hati ini tidak tertahan. 
Hati akhirnya kalah memujuk airmata.
Mengalir kesedihan.
"Sahabatku disana, kamu laksanaklah. Aku tidak terdaya. Aku lemah. Aku letih.. Sedih." bisikku sendiri pada pemberi pesanan tersebut.
Pesanan yang berbaur mengimarahkan malam nifsu sa'aban. 
Aku menangis, kerana aku tidak termampu untuk melaksanakan 3x bacaan hati al-quran itu walau aku kuat pada tempoh 1jam yang sangat menyakitkan itu

Aku lemah.
Mulanya aku mampu tersenyum, kukuh, kuat.
Tetapi lemah hanya kerana pesanan rohani itu.

Lemah...

 

Makaligtaan Mo

[kredit]

Tut..tut..
"Hello"
"Hellloo..."
"Assalamualaikum"
"Wa'alaikum salam, awat?"
"Eh, solat tak lagi?"
"Dah, tengah mengaji, napa?
"Tak, mana tau tak bangun lagi. huhu"
"Tak lah, bangun dah"
"Ok, teruskan. Assalamualaikum"
"Wa'alaikum salam"

Talian diputuskan. Bacaan al-quran dilanjutkan.
Namun, terbatas. Tidak seperti sebelumnya.
Dada sebak lantas air mata jatuh lalu membasahi beberapa ayat suci itu.
Ya Allah, rindunya... 

Niat asalnya sememangnya mahu mengejut dia bangun subuh, tetapi...
Perasaan rindu itu muncul setelah mendengar suara dia.
Bacaan dibataskan.Cukup setakat 1/2 juzuk untuk subuh ini.
Bacaan doa usai. 
Beristighfar hati ini. Hanya itu ubat penenang.

***

Ketika CInta Bertasbih edisi Ramadan ditayangkan di saluran Pelangi 142.
Lihat info, na sampai pukul 1300 tu. Lamanya. 
huh~ mengeluh sendiri. 
Belum mandi lagi ni. Terikat cerita ni pulak.
Jam 0900 lanjut ke jam 1000.
Stop! Menjerit hati ini.
Mandi dulu, kemudian Dhuha!.
Badan menurut sahaja walau mata masih menatap tv itu. 

Usai mandi terus laksanakan 2 rakaat. Na, selesaikan. Hanya berapa detik daripada 4 jam tayangan itu. Tidak rugi apa kan? Pujuk hati pada badan. 
Kemudian ditatap pula Al-Quran disisi.
Tangan, ambil al-Quran tu. Buka dan baca. 2 mukasurat pun tak mengapa. Jangan sia-siakan waktu ini. Selagi lapang sebelum sempit. Pujuk Hati pada anggotanya yang lain. 
Baca dengan tertib. Telinga masih kedengaran suara Anna dan Azzam dari TV.
Hati masih kuat pada risalah yang dibacanya. 
"Sikit lagi skot!" Kata Ic hati kepada anggotanya.

Ya, bila dah niat bulat, bentuknya bulat. Jika dah niat 2 mukasurat, jadinya 2 muka sahaja. Jadi niat awal harus lebih banyak dari itu. Jadi, jika kurang sedikit dari niat asal tidak mengapa kan? Mood manusia tu senang berubah.

Terus sambung melihat cerita tadi. Khairul Azzam dan Anna Althafunnisa digandingkan pasangan suami isteri.
Terdetik dihati ini, seronoknya kalau dapat bina rumah tangga berlandaskan syariah..
Terlihat pula Azzam, terbangun dari tidurnya terus mengejutkan isterinya untuk melaksanakan solat tahajjud.
Berjemaah.
Mudah-mudahan, impian membina keluarga berlandaskan syariah tercapai. Amin.

Eyh.. Handset mana? Bisik hati
Handset dicapai, terus menaip.
siap. sent..
Beberapa minit kemudian...
zzzzt~zzt~ vibrate
Ha! Balas pon. Lama dah tunggu.

Entah mengapa, excited sangat-sangat tak seperti sebelumnya.
Kenapa ye? Setelah ditanya, ya. Rupa-rupanya, diri ini juga merindui dia. Mana mungkin bisa menipu hati sendiri.

Kata pada dia, ingin sekali membina keluarga berlandaskan syariah. Eh, dia pun nak juga. Amin insyaallah.

***

Hati ini merindui teman yang sangat dia sayangi. 
Kedua-duanya sangat berharga bagi dia.
Tangan didakapkan kemuka.
"Ya Allah, seandainya hatiku ini mempunyai kekuatan rindu yang lebih  dari rinduku pada teman-temanku kepadaMu dan Rasulullah kekasihMu. Indahnya dunia ini dan akhiratnya pasti jauh lbih indah dari yang dijanggka. Mengapa masih belum ku gapai rindu yang memuncak kepada Mu dan KekasihMu ya Allah?"

Jawapannya kudakap. Kurangnya zikrullah juga selawat kepada kekasihNya. Dating pun belum terlaksana. Sebab itu kurang rindunya.
Mudah-mudahan, hati ini kuat untuk terus beribadah kepadaMu dan memujuk anggota lainnya turut beribadah kepadaMu. Amin~
 

Usrah... Usrah... Usrah!!!

[kredit]

Assalamualaikum...

Menjerit hati, "Usrah! Usrah! Usrah!!!"
Seolah-olah, jeritan itu dari Tanah bumi Melaka dilaungkan di tepi pantai, langsung terus didengari hingga Kepulauan Riau Bengkalis Indonesia. 

Hati Meronta,
Rindunya pada bulatan gembira!
Berjumpa setiap jumaat, 
Fahami tafsir, tauhid, tazkirah dan lain2. 
Makan. Nyam3. 
Walau berat hati mulakan langkah,
Tetapi indah pada pengisian.
Ikhlas itu ku gapai sebelum al-fatihah dimulakan.
Alhamdulillah.  

Makcik masih belum sempat berjumpa sebelum diri tiba dibumi melaka. Insyaallah, next coming ketemu. Amin. 
Kakak sudah terbang jauh ke lain benua. Susah lah nak jumpa kakak dah :(
Bila pula dia pulang ke tanah air.
Kalau kakak baca blog saya ni.
Saya rindu nak usrah lagi :(
Boleh tak, kalau saya terbang ikut akak semata-mata buat usrah?? huhu

***

Sememengnya hati ini,
perlu dititipkan pengisian rohani
Walau hanya sedikit kesan.
Setiap hari mungkin payah,
Mingguan itu mungkin.

Bacaan sahaja tidak cukup. 
Tiada percambahan pendapat.
Akal tidak berkembang.

Usrah itu indah,
Bila lagi akan ku temu
Bulatan gembira?

-Kota Hati, Darul Hikmah-
 

Oh Bangla, Oh Melayu

[kredit]

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Cik Nurul, pelik je tajuk anda kali ni. Bangla dan melayu? Apakah kerana kisah yang mungkin hot sekarang ini gadis melayu jatuh hati or tertawan dengan bangsa asing terutama dari Benua Afrika dan juga warga negara Bangladesh. Apakah kerana itu anda letak tajuk sedemikian rupa?

Ah ha, mungkin ya dan mungkin tidak. Pelik sangat lah wanita melayu sekarang ini, mudah bebenor terikat pada kata-kata manis mereka. Apakah sudah  tidak ada lelaki melayu yang handsome, baik tertarik dan deboom? Insyaallah masih ada, cuma sukar untuk ketemu.

Cakap pula pasal jodoh. Em, siapakah pemilik permata ini? Siapakah golongan adam yang akan menyanyikan lagu 'Permata yang Dicari' kepada patik dimana dia halal bagi patik? Soal jodoh itu, Allah sahaja yang mengetahui. Jika tidak ada disini, disana pasti ada! Insyaallah.

Na~ Kembali kepada bumi yang nyata. Bangla dan melayu? Nak cerita ni. Semasa patik dalam perjalanan untuk kembali ke Alor Star dari Melaka Sentral menaiki bas Intercity yang best gile tu. Ada seorang warganegara asing atau lebih tepat lagi warga negara Bangladesh. Duduk sorang-sorang dia. Ada bersama hanya beg kecil dan handset di genggaman tangannya. Duduk di double sit dan patik single sit sejajar dengan sit beliau. Keadaan yang terpingga-pingga, bahasa melayu ditahap sederhana membataskan dia untuk berkata-kata. 

Dalam keadaan tersipu-sipu, dia bertanya pada penjaga tiket.
 "Ini tempat apa nama?", 
penjaga tiket itu menjawab, "Seremban... Kau nak gi mane?".
"Saya mahu pergi Kota Raya", jawab orang bangla itu tergagap-gagap.
Lalu, jawapan yang mengejutkan patik dari penjaga tiket itu ialah,
"Kota raya tu KL la bangan*, ape ke b*doh sangat kau nih!" dengan suara lantang dan kuat.
Ya Allah, tersentap hati patik. Patik meletakkan diri patik di tempat Bangla tu. Eyh, tak kasar ke ayat panggil bangla saja? huhu..
Orang bertanya cara baik, kita juga seharusnya menjawab cara baik. Na, dalam bus tu bukan hanya ada bumiputra, malahan warga asing dan bangsa lain turut ada. Apa perspektif mereka terhadap budi bahasa rakyat Malaysia juga bangsa Melayu? Ayoyo, dahulu melayu itu megah kerana budi bahasanya. Tapi kini, hilang entah kemana. Dimanakah silapnya?

Walaupun golongan bangsa asing ni melimpah ruah ke ladang gandum, bagi patik, selagi dia menghormati kita, kita juga harus menghormati dia. Tidak salah dan itu dituntut dalam Islam. Keperibadian seseorang muslim itu mampu menjadi medium penarik untuk non-muslim terhadap Islam. Penarik apa Cik Nurul? Penarik Beca di Melaka tu ke? Eh, yeke? Tidak. Bukan itu.. Maksud patik, keperibadian yang baik. Cukup setakat menghormati bukan jatuh hati ye kawan-kawan. Nanti, kelain jadi nya. huhu

Eh, lari tajuk lagi. Kembali pada cerita bangla tadi. Patik kesian tengok dia tersipu-sipu. Mungkin dia nak tanya takut, takut diherdik lagi. Setiap perhentian, dia seolah-olah mahu bertanya. Mukanya resah. Orang lain nyenyak tidur, dia seorang terjaga. Terlintas di hati patik, biar lah dia. Tapi, seriously kesian kat dia. huhu

Patik tertidur...

***

Terjaga, tesergam indah bangunan yang besar-besar. Laluan LRT / Monorail dan sangat sibuk laluan disitu. Jeling kesebelah, "Eh, bangla tadi ada lagi?", bisik dalam hati je. hehe. Ini KL ke? Tanya patik sendiri. Mana ada tempat lain LRT or Monorail, betol lah ni KL. Bus Rapid KL pun banyak kat tempat tu. 
Bangla tadi, melihat 360 darjah suasana tu. Nasib tak putus je leher dia tu. hehe. Dia masih tersipu.
Patik memberi isyarat tangan. Dia toleh ke arah patik. Dengan suara yang serak basah sebab baru bangun tidur patik berkata " Ini Kota Raya". Ringkas. Dengan tangkas dia bangun dan bertanya lagi, 
"Kota Raya?". 
"Ya, kota raya Kuala Lumpur".
Bingkas dia bangun dan meninggalkan bus. Eh, bangla ni tak tanya ke dia kat mana? KL ni bukan kecik. Ayoyo. Patik nak turun bus nak pergi tandas pun takut ini kan turun terus tak naik-naik dah. Macam mana bangla tu nak survive erk? Kalaulah bateri handset dia mati..
Udah-udah lah tu Cik Nurul fikir fasal bangla tu, kisah lama dah. huk3.

***
Ada lagi satu kisah, salah sebuah CC yang terdapat di Telok Mas, Melaka. Patik ingin print dan fotostat dokumen untuk diserahkan kepada beberapa pihak. Semasa menunggu print tu selesai, ada sekumpulan bangla ini bertanya kepada penjaga cc tu, 
"Ini kenapa tidak ada suara?" 
Penjaga tu berkata, "Sori I bukan teknition nak tau segala bagai tu, I ada banyak keje lain dari nak layan kau!" 
Dalam hati patik, garangnya kakak ni~ takot~~
Siap, selesai. "Berapa kak?"
"RM4.90", jawab kakak tu biasa dan ringkas.
"Terima kasih kak". Pintu ditolak dan keluar mendapatkan motor kuning. hehe
"Angah, kenapa tak fotostat kt situ je, bukan ada photostate ke kat situ tadi? Bukan tadi kata nak photostate ke?", tanya adik.
"Angah takooot.... kakak tu garang....", seriously takut sangat.. serem.. huhu
"Hek elleh, tu pun takut. De marah kat bangla tu je lah, kat kite ok je.."
"Yela tu", jawab patik ringkas.   

***
The moral of the story is.. fikir-fikirkan lah ye.
Cerita ini ada pengajarannya. Buang yang keruh, ambil yang jernih. Bahasa Melambangkan bangsa. Hidup bangun sesebuah bangsa itu bermula melalui bahasa.
Kata Si Tuah, "Tak akan Melayu hilang didunia" walaupun dia tu hilang entah kemana. Follow je lah kata-kata si Tuah tu. hehe. Ya, melayu itu tidak akan hilang, tetapi yang akan hilang ialah, budi pekerti bangsa melayu itu sendiri. Walaupun saya orang jawa bercampur bugis, tetapi dalam IC berdaftar sebagai Melayu.
Bangsa itu melayu. Jika Melayu itu, Islam [di Malaysia]. Jika Islam itu, melambangkan muslim seluruh dunia. Jangan kerana bangsa, rosak akhlak agama. Ingat tu.

"Ingatlah wahai bangsaku, jangan mudah lupa lagi" Tun Dr. Mahathir Mohamad.
 

Lets Join Us