Katak Pengembara


 
Membusuk hati yang riya' dimamah nanah yang berdarah,
tetapi dia bangga dengan keharuman yang diciptanya.
disangka indahnya itu bau syurga,
tapi malang, itu bau bahang rentung pahala yang dulu dijulang bangga.
Tiada guna pandai urus segalanya,
Jikalau yang lima tiada mampu terjaga.
Tiada guna jumpa orang 'besar-besar' 
Kalau tuhan yang Maha Besar masih tak jumpa-jumpa.
Tiada guna posmoterm berjela-jela,
Kalau tiada cerminan muhasabah bahawa diri sendiri yang hina.
Apa guna Allah mencipta manusia itu sempurna,
kerana manusia masih tetap merasakan kekurangan dan meminta-minta pada tuhannya,
tanpa dia taat tetap saja meninggalkan rakaat.
Merasakan diri sudah sempurna?
Ayuh semak wajibnya, subuh mana?
Belum kira tahajud tagih cinta pada tuhannya,
Laksanakan ia hanya kerana mohon petunjuk cinta dan melirih doa kerana kecewa.
Aahhh, belum taat tapi mengaku taat!
Sebelum saat meninggalkan tempat,
kembalilah taat dan segera taubat. 
 Al'asr,
mengapa bukan Assa'ah?
cantik olahan-Nya bukan?
 
 
Apa yang kita banggakan, sedang hati dahagakan iman. Aku lihat kemungkaran itu berleluasa. Terlalu membelenggu jiwa dan hati memberontak marah dan kecewa. Program itu dan ini, kertas kerja itu dan ini. Akhirnya apa? Syaitan bersorak gembira.
 
Budak-budak yang diperbudak-budakkan. Itu hasil yang dibanggakan? Itu kejayaan penggerak kakitangan syaitan, bukan kakitangan penegak iman.
 
Kata Syed Qutb, "Bermain lumpur". Tapi aku lihat mereka bukan bermain lumpur, tetapi melumurkan najis yang lebih berat dari muhaladzhoh! Apa yang dibanggakan? Mencari dana sana sini untuk bermain dengan najis? Majlis Perasmian Penutup Lumuran Najis? Ahh... Aku tahu ayat aku berat. Ayat aku ganas, ayat aku kelihatan aku kolot. Biadab. Tapi, siapa lebih biadab meraikan kemaksiatan (baca: melakukan dosa kepada Allah).
 
Ya, kau cari keberkatan dengan Al-Fatihah dipermulaan. Tetapi pengisian beratnya pada maksiat yang kau banggakan. Jangan perbodohkan aku dengan keberkatan yang kau syaratkan hanya pada Al-Fatihah dikumandangkan dipermulaan. Tetapi akhirnya tunggang-langgang. Laksanakan pelbagai pengisian sampai kelewatan tamatnya, akhirnya subuh mu kemana?
 
Hati aku menangis,
Aku zalim. Tersangat zalim.
Melihat adik-adik yang fikrahnya bersih, kini dilumur dengan kekotoran. Mentransformasikan minda mereka untuk cinta akan dunia. Ya, aku zalim. Jika aku pengarah program, aku laksanakan modul ISK kepada mereka! Itu baru nama Kem Transformasi Minda yang sebenar. Bukan me'restart' fikrah mereka untuk belajar-belajar dan terus belajar. 
 
Jika setiap fasi itu adalah dalam kalangan akhwat dan ikhwah, aku yakin, kelas itu adalah kelas 'Ustaziatul 'Alam'.

 
Ibrah (pengajaran) mereka hanya pada belajar-belajar sampai ke sudah. Tapi ibrah yang aku lihat dari setiap modul itu, jauh lebih luas!
 
Huh! Bukan setakat katak bawah tempurung moden yang dihiasi indahnya tempurung itu yang dicipta mereka, tetapi luar tempurung itu jauh lebih indah jika kita berani keluar dari tempurung mewah itu. Berani berhadapan risiko dimakan ular dan binatang karbivor yang lainnya. Berani berhadapan dengan laluan-laluan keletihan dan panjang. Kerana seekor katak yang dalam tempurung mewah itu, akan sentiasa merasakan dirinya cukup senang, tanpa sedar, tak kan ingin hidup dalam tempurung sampai mati dengan hati yang mati! Tanpa dia sedar, ada lori yang menghampiri tempurung mewah mereka dan menabrak tempurungnya. Lalu apa? Mati katak. Tanpa dia tahu, dunia luar tempurung itu jauh lebih indah! Jika katak itu mengembara, pasti dia melihat suasana yang tidak pernah dia jumpa. Tidak pernah dia rasa. Maka pemikiran katak itu akan terbuka luas. Dia akan Nampak, langit itu sangat tinggi, bulan dan bintang itu sangat indah, air hujan itu sangat dingin dan sejuk, api itu sangat panas.
 
Katak yang diberi kordinat tujuan pengembaraan yang menjanjikan tempat yang jauh lebih cantik dari pandangan sepanjang pengembaraan pasti akan terus berjalan sehingga tiba pada titik keindahan itu. Kerana dia sudah Nampak keindahan-keindahan sepanjang perjalanan walau penat, tapi dia percaya, makin jauh perjalanan, makin luas pemandangan. Pemandangan apa? Pandang bahawa Allah itu lebih dari segala apa yang dia lihat. Jauh lebih indah dari apa yang dia pernah lihat sepanjang pengembaraannya.
 
Mungkin katak itu tidak sempat tiba di titik kordinat itu. Ya, bayang sahaja seekor katak dari Malaysia melompat-lompat ingin ke Paris atau mungkin ke Kota London? Bila saja akan tiba tanpa menaiki kapal terbang? Tetapi dia sudah dapat gambaran keindahan Kota Paris dan Kota London, dia tetap bersemangat meneruskan perjalanan. Jika pengsan dipertengahan jalan sekalipun, paling tidak sia-sia, dia tetap merasakan kenikmatan perjalanan yang panjang sepanjang pengembaraan. Dan pasti, pengembara itu membawa buku catatan, kemana tujuan perjalanannya. Sudah pasti, ada tangan yang mengangkat si katak pengembara itu dan meletakkan jasadnya yang kecil itu ke destinasi idamannya. Sedar-sedar dari pengsan, katak itu tergamam, "Wah, Kota Paris ini jauh lebih indah dari apa yang digambarkan oleh kawan-kawan aku, jauh lebih indah dari gambar yang diupload di facebook dan tweeter" 
 
Si Pengembara Katak Moden. Ada facebook dan tweeter. Meninggalkan kemewahan tempurungnya yang ada wifi dan astro. Dulu goyang kaki depan tv dan computer. Lalu berkata,
 
"Wah... Cantiknya Kota London. Besnya kalau dapat kesana!"
 
Tanpa ada apa-apa tindakan mencari wang untuk membeli tiket kesana. Kerana dia selesa dengan sofa empuk itu. Walau dia tahu, London itu jauh lebih cantik dan indah dari tempurun 'mewah itu'. Tidak mahu bersusah payah mencari wang, walau dia tahu kepuasan jika dapat ke tempat itu.
 
***
 
Ok merapu.
 
***Puisi diatas adalah puisi dalam kefuturan.
Menghiasi futur dengan tidur dan dengkur, membiarkan iman tersungkur-sungkur.
Kemana usaha menarik iman, agar jika mati, adalah secebis iman, jangan sampai ada secebis kefuturan.
 
 
 
 
12 Oktober 2014 | 1312 | 17 Zulhijah 1435
Universiti Tarbiyah Manusia | Jihad Dakwah Tarbiyah
 

Penulis : NH Pengisian yang baik itu datang dari Allah dan yang buruk itu datang dari diri hamba sendiri

Artikel Katak Pengembara Dicoret oleh NH pada hari Ahad, 12 Oktober 2014. Semoga yang baik dijadikan pegangan dan yang buruk dijadikan sempadan 0 Any komen dan kritik: di posting Katak Pengembara
 

Lets Join Us