Apabila Siren Berbunyi

"when the siren sounded at college"
"Perhatian kepada penghuni kolej Kesinai 1...."
Maka berkumandanglah penguguman2 yang seharusnya diumum. Antaranya:
1. Peringatan Mak Cik kolej nak mai cek bilik n steaker
2. Tempahan baju kolej
3. Turun baca yasin / PI / Surau
4. Ada perjumpaan di Dataran Kesinai
n yang paling kerap didengar adalah
5. Koperasi telah dibuka, makanan yang dijual dll.
Tapi, uniknya penguguman kali ini adalah,

"Perhatian, pada cuti pertengahan sem ini, kolej ini akan diduduki oleh (...yg brkaitan...) sepenuhnya, oleh itu, penguni aras 0 dan 1 boleh letakkan barang2 anda di bilik gerakan dan aras 2 dan 3 boleh letak di store aras 3"

Apa? Ada penghuni masa cuti nie? Oh tidak,,, Bukan tak bagi, tapi bila kena kemas barang tu yang letih. huh~ Dah macam nak cuti sem plak da or erti kata lain, clearance. barang2 dah la setimbun, nak punggah pulak. ala~

Persoalan: Jika kiranya annual camp diadakan di uitm arau, adakah kami ditempatkan di kolej yang sama sepertimana mereka dapat? Offkoz d nun~ dahlia. ish3, ksian kmi. xpelah msti ada hikmahnya.. Allah lebih mengetahui.

Ha~, itu siren di kolej je dah buat kita ngeluh trutama bila ada announcement suruh trun bca yasin o surau o PI. cuba imagine bila siren allah berbunyi yang dibunyikan oleh malaikat sangkakala?
adakah kita sempat mengeluh seperti mana kita mengeluh untuk turun baca yasin, surau, dan PI?
"Dan (ingatlah) pada hari (ketika) sangkakala ditiup, maka terkejutlah apa yang ada di langit dan bumi, kecuali siapa yang dikehendaki Allah. Dan semua mereka datang menghadap-Nya dengan merendahkan diri" (surah27: An-Naml- ayat87)

Bila siren allah berbunyi, taksempat mana nak ngeluh dah,,,
pesanan untuk diri saya sendiri dan semua, trutama penghuni kolej mayang kesayangan nie, rajin2 lah turun baca yasin kolo malas nak p PI skalipon. Jangan nk bgi orang jmput ketuk pintu baru nk kua kot? Bile lg nk baca yasin kolo bkn kt kolej o msa skg nie, nt dah keje n berumah tangga, xde makne nk smpat buat tu sume kolo xlatih diri dari skang nie.. Ikhlas lah sikit kolo beribadah tu, baru berkat idup.. xkesahlah rotu ke komander ke, mpp o civilian ke, turun lah,, jangn kta dh part 5 o 6 o pape part skali pon xmo trun dh sbb xder sediakan steaker. tanggungjawab tetap tanggungjawab. kang tengah2 baca yasin, hgpa dok dalam bilik sorang2 tibe2 pengsan o kata kasr skit, mati, sape tau?? kolo dgh baca2 yasin tu mati, ada jgk berkatnya.. fikir2 lah wahai sahabatku sekalian.
Pakaian tu sopan lah skit. dah dok kolej ni, akur gn kolej nie. peribahasa ada sebut
Dok kangdang kambing mengembek, dok kandang rimau, mengaum. hehe. jgan smakan kolej kmu dlu gn kolej la nie. dah besar kn?

Sekian, apa yang baik datang dari Allah, dan yang buruk datang dari diri hamba sendiri.
Maaf jika terkasar bahasa.
Wassalam

Penulis : NH Pengisian yang baik itu datang dari Allah dan yang buruk itu datang dari diri hamba sendiri

Artikel Apabila Siren Berbunyi Dicoret oleh NH pada hari Ahad, 10 Julai 2011. Semoga yang baik dijadikan pegangan dan yang buruk dijadikan sempadan 0 Any komen dan kritik: di posting Apabila Siren Berbunyi
 

Lets Join Us