Gelombang Korea

 [kredit]

Duduk di rumah tidaklah seperti berehat bergoyang kaki tanpa memikirkan ummah. Malah ia memerlukan kekuatan yang lebih extream kerana dugaan dan ujian adalah lebih hebat daripada jangkauan dek akal. Duduk di rumah itu memerlukan kekuatan yang luar biasa kerana risau, karat-karat jahiliyah yang tersisa semakin membesar dan membusar. Kehidupan di rumah tidak sehebat kehidupan di hostel yang mana di hostel itu adanya insan-insan yang di hantar oleh Allah SWT sebagai memberi peringatan atas asas ukhwah fillahnya. Keterberadaan diri meskipun berada di baiti (rumahku) masih tetap merindui taman-taman syurga dunia yang mana kemana-mana ucapnya hanya pada dasar agama, terdapat unsur ilmiyahnya. Di mana usrahnya dimana-mana tanpa perlu berbulat, tanpa perlu ketetapan masa,

 "Bila adik-adik free ye? Akak nak buat usrah"

Usrah yang 'asal boleh' tanpa mengira tempat dan masa, meskipun si penyampai sanggup terpelusuk masuk dibawah meja di makmal komputer duduk bersila. Eh. Meskipun salah seorang menahan sakit tangan yang diurut, dan seorang 'seronok' mencari urat yang tersimpul, saat si Doktor melihat sipi-sipi keberadaan apa yang mereka lakukan dibawah meja itu. Ya, usrah itu boleh dimana-mana meskipun juga berada di perjalanan di dalam kereta, di kedai makan, gerai tepi jalan, semasa berjalan dan juga di stesen bus. Tanpa segan silu membuka Kalam Allah, berbicara tentang agama Allah sehingga mereka terlupa bahawa mereka berada di dunia yang fana sedang mereka terleka kerana seronoknya berada dalam taman syurga. Allah, sungguh diri ini rindu taman syurga itu. 

Namun kehidupan ini perlu diteruskan dalam melangkah tanpa teman seperjuangan. Ummah. Sungguh saya melihat ummah ini sangat tenat. Sedang berusaha meng'install' software ERDAS 2011 [perlu ke mention?] tiba-tiba televison itu secara automatik ditukar kapada rancangan khas Korea yang mana saya lupa channel berapa. Kemalasan diri melanda untuk menukar siaran walhal alat kawalan jauh itu tidaklah sejauh mana untuk ditekan butang menukar siaran. Pada rancangan itu menayangkan artis-artis korea [Kpop mungkin] membuat show di sebuah negara bukan Korea. Dari introduction rancangan tersebut terlihat wanita bertudung itu terlalu ramai. Hati terdetik, 

"Cara pemakaian tudung seperti orang Turki. Tapi, tak mungkin Turki" 
[Husnuzon]

Selepas beberapa gambar artis Korea yang comel-comel [konon] dipaparkan, terpapar beberapa perkataan bahasa Turki dan dikuatkan lagi dengan bendera merah bulan bintang putih serta terpampang perkataan Istanbul dan gambar Masjid Biru serta Laut Marmara. Saya sungguh kenal tempat tersebut kerana bercita-cita untuk kesana.  Allahu, di Turki konsert mega KPop ini? Mereka bertudung terlompat-lompat, terkinja-kinja melihat artis kesayangan mereka yang mungkin mereka fikirkan mampu memberi mereka syafaat untuk ke syurga nanti. Atau mungkin artis-artis ini akan memberikan air ketika peminat-peminatnya kehausan kerana terlalu lamanya menunggu waktu untuk dihisab di mahsyar. Atau artis-artis ini akan menyambut menghulurkan tangannya di saat peminatnya ini hampir dan mungkin terjatuh semasa melintasi titian siratalmustaqim. Atau artis-artis sanjungan mereka ini sering kali menangis malam-malam kerana memikirkan dosa peminatnya dan sanggup dihimpunkan kesakitan sakaratul maut peminatnya kepada dia? 

Ummah semakin tenat! 

Terdengar suara yang berbunyi seakan-akan;

"Ini negara Islam pun buat konsert macam ni, masih lagi ada orang nak pergi sini. Negara Islam ni"

Okeh, pada mata beliau ini adalah negara Islam. Ya benar. Turki adalah negara Islam, tapi 90 tahun dahulu yang mana diperintah oleh Kerajaan Uthmaniyah. Sekarang belum lagi negara Islam dan In Sya Allah akan hadir negara Islam bilamana tertegaknya khalifah. Namun untuk membina negara Islam itu bukan semudah memungut tanda tangan menolak demokrasi dan membuat demontrasi menentang kehadiran Obama, mengedar risalah-risalah menentang pemahaman sekular. Eh. [Moga usaha itu menjadi asbab mereka ke syurga dan memberi sumbangan tertegaknya khilafah]

Islam itu akan tertegak sebuah negara bermula dari pemahaman individu itu sendiri terhadap islam yang mana setiap apa yang dilakukan sebagai muslim itu, dia faham mengapa dia laksanakannya. Sebagai contoh, dia faham makna dan tanggungjawab kalimah syahadah itu sendiri, dia faham mengapa dia melaksanakan solat, menunaikan zakat, puasa dan menunaikan haji. Bukan solat sekadar melepaskan tanggungjawab sebagai abid (hamba). Bila mana individu itu faham, mereka tidak perlu menurunkan tanda tangan untuk menolak kehadiran Obama atau menentang demokrasi, tetapi indivitu itu dengan berani mendekati Obama dan melempangnya dengan selipar Jepun barangkalinya atau menembak dengan M16 buatan negara Amerika itu sendiri. Kerana apa? Kerana dia faham kenapa dia perlu menentang demokrasi dan berani melakukan apa sahaja demi menegakkan agama Allah ini.

Okeh, semakin jauh dari topik sebenar. Hello, anda berada di mana sekarang. Di Turki, Korea, Amerika atau Malaysia? Maaf  ^^,

Bila mana saya melihat wanita-wanita muslimah (wanita/perempuan Islam) ini terlompat-lompat sambil mengalirkan air mata kerana terharu [konon] artis kesayangnya yang seolah-olah mampu memberi syafaat di akhirat kelak ini, hati saya ini memberontak benci. Benci pada diri sendiri kerana apa yang telah saya buat untuk kembalikan ummah kepada fitrah islam. Apa yang akan saya jawab kepada Allah di Mahsyar kelak. Apa bukti saya bekerja untuk Ummah. Saya risau, berjuta muslimah dan juga muslim ini akan menuntut kepada saya, mengapa tidak ditegur keberlangsungan mereka yang keterlaluan terhadap ketaksuban pada hal yang tak sepatutnya.

Untuk membetulkan ummah di Turki itu terlalu jauh, maka diletakkan pada negara sendiri. Malaysia yang dicintai, tanah tumpah darahku. Tapi Malaysia ini terlalu besar walau tidak sebesar Russia, Amerika, Indonesia tapi lebih besar dari Singapura dan Brunai. Maka dikecilkan skop kepada negeri, masih juga terlalu besar, maka dikecilkan kepada kawasan. Masih lagi besar, maka dikecilkan kepada kawasan kampung halaman. Masih tetap juga besar, maka dikecilkan kepada jiran tetangga. Namun masih juga tidak mampu, maka pada keluarga. Allah, belum juga mampu. Maka harus diri ini didakwah dahulu agar menjadi qudwah kepada keluarga dan masyarakat yang lainnya.

Satu pemerhatian yang dilihat, meskipun negara-negara timur tengah termasuk Turki itu sendiri yang lebih terkenal dengan Islamnya, kegemilangan kerajaan Islamnya pada satu masa dahulu, namun mereka juga sama seperti orang Malaysia. Bertudung tetapi masih tetap berpakaian seksi meksi, bertudung masih tetap melakukan maksiat. Dan disana mereka berjubah, dan beserban tetap juga over night kasi pekena syisya [di Timur Tengah]. Mereka tidak tahu matlamat hidup walau mereka itu orang arab, paham bahasa arab, lebih terkenal dengan 'Islam' itu sendiri. Oleh kerana mereka tidak tahu matlamat hidup, maka serupa sahaja mereka dengan kita. Masyarakat Arab jahiliyah masih ada. Kalau di Malaysia? Masyarakat Melayu Jahiliyah? Err, boleh juga. Melayu dulu pemahaman Islamnya hebat, tetapi selepas kejatuhan Melaka, Islam itu hanya tinggal sejarah lampau yang mana orang Melaka itu sendiri tidak sedar bahawa Islam pernah berkembang hebat di negeri mereka suatu masa dahulu. Namun kini, batu tinggalan sejarah hasil runtuhan masjid yang dibangga-banggakan. Huh!

Begitu berhantunya lagu-lagu Kpop ini sehingga membuatkan para muslimah itu terkinja-kinja. Begitu berhantunya Kpop ini sehingga meruntuhkan harga diri muslimah itu sendiri. Hello, anda yang muslimah terkinja-kinja menjerit bagai orang hilang anak kerana terbunuh dek ditembak / dibom rejim Basyar dan Tentera Israel tu, perlu kah? Malu orang Islam jak oi. Satu dunia melihat anda, satu dunia menonton perwatakan anda yang menggambarkan anda itu orang Islam. Dan satu dunia melihat Islam juga sama seperti mereka. Akhirnya, Yahudi gelak gembira disaat anda menangis terharu melihat artis kesayangan beraksi seolah-olah tidak berbaju itu. Yahudi masih boleh minum kopi panas sambil melihat anaknya menyelesaikan sudoku dan bermain teng-teng serta gasing. Mungkin juga main congkak dan main masak-masak [saya tak rasa anak-anak yahudi buang masa main benda tu semua]. Yahudi masih boleh rilex-rilex lagi sambil main tembak-tembak orang Islam di Palestine. [Ada korang kisah orang Palestine kena main tembak-tembak?]. Ummah masa kini lebih sedih dan meratapi jika sekiranya artis kesayangan mereka mati excident dan tak kurang juga mati bunuh diri [Sebab mereka kebanyakannya tiada agama]. Namun saudara mereka di Palestine, Syria dan Mesir mati secara berjemaah tidak pula dihiraukan.

Hai la ummah.

Saya minta maaf kepada peminat tegar artis-artis Korea terutama peminat KPOP sekalian, bukan niat untuk mengguris hati kalian, cuma saya cuba untuk menjentik hati kalian semua untuk tidak terlalu fanatik terhadap KPOP ni. Walaupun dengar nasyid* itu yang memuja tuhan bagi saya melalaikan inikan pula mendengar KPOP yang kita tidak faham apa yang dipujakan.

*Jika sekiranya dikir (nasyid) yang mengajak mengingati tuhan itu lebih menenangkan dari zikir (mengingati tuhan) itu sendiri, ketahuilah bahawa syaitan sudah berjaya melekakan hati anda untuk mengingati Allah kerana terlalu asyik melayan dikir itu sendiri. [hiburan yang melekakan].


Jika Dikir mengajak Zikir itu lebih menenangkan dari zikir itu sendiri, ketahuilah bahawa syaitan telah menang!


Baik datang dari Allah, buruk datang dari diri saya sendiri. WallahualamBanchong Village | Umbai | Melaka | 0153H | 26 April 2014
 

Siapa Kita?Gambar Hiasan : Jaulah Melaka

Saya terpangggil untuk menulis tentang sesuatu yang mungkin bertentangan dengan tanggapan kalian (masyarakat) selama ini mengenai mereka yang telah meletakkan sepenuh jiwa dan raga dalam gerakan dakwah dan tarbiyah ini. Mungkin ada juga yang baru setahun jagung mengikuti gerakan DnT ini dan ada juga yang telah berpuluh tahun bersama-sama dalam gerabak ini. 
 
Semasa ‘conference’ riang sebelum ini yang membentangkan tentang Syahadatul Haq, saya terpanggil untuk menekankan beberapa pandangan dan harapan kepada golongan yang termasuk dalam kandang tarbiyah ini. Bersuara dalam keadaan orang yang ramai dan mereka bakal meneliti bait-bait setiap apa yang bakal saya katakan itu bukanlah menjadi kesukaan saya dan saya bukanlah orang yang suka bersuara dalam keramaian dalam memberi pendapat dan kritikan. Tetapi atas beberapa sebab yang mana saya berasa bertanggungjawab untuk menyuarakan pendapat adalah bila mana dalam ucapan syahadah itu sendiri telah mengikat setiap mereka yang mengucapkan kalimah tersebut untuk saling menyampaikan kalimah itu ke sekalian alam. Ya, ke sekalian alam. Ini termasuklah menyatakan yang hak tentang Islam kepada orang lain agar mereka kembali menjadikan islam itu sebagai cara hidup. Meletakkan segala apa yang dilaksanakan itu kembali kepada Allah.

Diminta untuk mengajukan soalan mengenai, 

Bagaimana boleh terjadi, mereka yang telah bergerak dalam gerabak tarbiyah ini masih lagi memegang status couple bersama yang bukan mahram dan memegang kepada prinsip ‘couple islamic’ kerana yang perempuan itu akhwat dan yang lelaki itu adalah ikhwah yang mana masing-masing mempunyai bulatan gembira dan mereka juga bukan mad’u malah mereka itu adalah da’e, murabbi kepada adik-adik bulatan gembira mereka.  Bagaimana perkara sedemikian boleh terjadi?” 

Itu soalan saya kepada akak-akak naqibah yang memberi pengisian mengenai syahadatul haq. Dan jawapan mereka ialah, itu terjadi berdasarkan kepada individu itu sendiri yang mana mereka tahu dan mereka faham, tetapi mereka tidak dapat melawan hasutan syaitan yang mana masih terikut pada kehendak nafsu yang inginkan kasih sayang berlainan jantina tanpa ada apa-apa ikatan hubungan yang menghalalkan. Dan couple Islamic itu tetap haram jika mereka masih belum sah dinikahi. Couple Islamic itu tetap haram kerana ia masih juga mampu meruntuhkan ikhtilat yang seharusnya diperkukuhkan melalui iman hasil binaan tarbiyah. Itu dikira masalah peribadi insan tersebut. Jawapan yang panjang dan hanya itu yang saya ingat.

Selang beberapa soalan yang akhwat lain mengajukan soalan, dan naqibah memberi peluang terakhir kepada sesiapa yang ingin bertanyakan soalan. Saya terpanggil sekali lagi untuk memberi huraian jawapan kepada persoalan yang sebelum ini saya ajukan. Huraian yang agak panjang namun penyampaiannya agak tidak tersusun.

Berkenaan mereka yang bercouple dan mereka juga merupakan ahli dalam gerabak tarbiyah ini sememangnya mereka masih belum betul-betul faham tentang matlamat hidup sebenar dia. Mungkin faham. Pada suatu masa dahulu, ketika dia ini mendapat ISK dalam daurah, mereka sedar dan mereka faham. Hasil tidak menjaga iman, kesedaran tentang matlamat sebenar hidupnya itu ditarik sedikit-demi sedikit oleh Allah SWT kerana apa? Setiap maksiat dan dosa yang kita lakukan itu, akan muncul satu titik hitam dalam hati yang mana setiap kali melakukan dosa, titik itu akan bertambah dan mampu membutakan mata setiap akhawat dan ikhwah itu sendiri dari membezakan yang mana boleh dan mana dilarang. Sehingga mereka yang dahulu melakukan dosa kecil akan menggigil takut pada dosa, namun saban hari, perasaan itu ditarik dan kini dirasakan maksiat itu lebih lazat dari berkat itu sendiri. Kebergantungan pada cinta manusia itu diletakkan kepada matlamat sehingga lupa bahawa matlamat itu adalah Allah itu sendiri. Bila mana mereka tersungkur dalam percintaan sesama manusia bukan mahram, mereka menjadikan Allah sebagai alat. Mulalah berdoa agar insan yang dicintai itu kembali kepadanya, ingat pada dia, tidak melihat perempuan / lelaki lain. Alat kepada matlamat yang sudah terbalik! Mendoakan kepada sesuatu yang dilarang oleh Allah samalah seperti meminta kepada bos untuk tidur masa kerja, beri gaji buta, meminta kepada pensyarah untuk tidak mahu masuk kelas dan meniru dalam ujian. Bait-bait doa yang ditulis di laman muka buku, berkicau, bermoment yang berbunyi ala-ala sadis.

Ya Allah, walaupun dia sudah semakin menjauhi aku. Aku berharap kau peliharalah hati dia untuk tetap mencintai aku, untuk tidak melihat wanita lain. Ikatlah hati dia agar dia tidak terikat pada perempuan lain. Walau jauh, peliharalah dia untukku kerana aku sungguh mencintai dia. Jagalah kesihatan dia kerana aku risau bila mana dia sakit, aku tidak mampu mengubatinya dan hanya kepada engau aku bergantung harap

Doa yang sebaiknya adalah doa kepada yang halal, bukan doa yang macam halal tetapi meminta sesuatu yang Allah larang! Bait-bait doa yang bunyinya indah, tetapi memusnahkan iman. Lebih baik doanya itu kepada ibu bapa, keluarga dan saudara seislam yang lain. Buang masa meminta pada sesuatu yang Allah tak suka. Berani benar meminta perkara seperti itu kepada Allah.

Mereka ini ditarbiyah, tetapi pemahaman masih kabur dan karat jahiliyah itu masih tersisa. Ketahuilah bahawa mereka yang bercouple Islamic (konon) ini lebih jahil daripada masyarakat arab jahiliyah dahulu.

Wahai bakal bidadari syurga. Saya bukanlah orang yang baik dalam berbicara, sopan dalam perilaku, mulia akhlaknya. Saya bukan itu. Saya sedang cuba kearah itu. Saya juga tahu, kalian turut berusaha kearah itu. Saya masih lagi memakai jeans, masih memakai tudung bawal, masih berbaju biasa. Saya bukan pemakai jubah tegar dan bukan bertudung bulat dalam erti kata lain ‘khemah’ dan bukan juga pemakai purdah. Saya insan biasa yang jahil lagi lemah.

Wahai bakal bidadari syurga, tahukah kalian bahawa melalui pakaian kalian yang bertudung 60 dan bulat itu, memakai cantik handsock di tangan, bersarung tangan, berstokin hitam, coklat dan belang-belang, berpurdah pelbagai warna mengikut kesesuaian tudung dan tidak kurang juga hitam sahaja. Berjubah labuh dan berskirt labuh. Tahukah kalian bahawa masyarakat akan melihat kalian ini terlalu sempurna. Melihat kalian sebagai terlalui baik, terlalu pandai agamanya, tidak kurang digelar ustazah. Masyarakat luar melihat kalian umpama malaikat yang tiada dosa dan tidak akan melakukan dosa. Hanya beribadah kepada Allah semata-mata dan tiada istilah dunia dalam  diri kalian. Tahukah kalian, masyarakat melihat itu dalam diri kalian. Bila mana kalian hanya melakukan sedikit kesalahan, mereka akan mengutuk kalian habis-habisan. Pelbagai sindiran dikeluarkan oleh mereka,

 “Pakai tudung labuh, tapi bercouple”

“Pakai purdah, tapi mulut macam longkang”

“Pakai jubah tutup litup, tapi perangai macam sampah”

Seperti yang telah dihurai panjang lebar oleh Inche Gabana bahawa Budak Usrah Bukan Malaikat, maka saya tidak perlu menghurai lagi penyataan tersebut. Itu dimaklumkan kepada masyarakat bahawa kalian dan kita ini bukan seperti apa yang mereka jangkakan seperti yang saya nyatakan diatas.

Kita hanya manusia biasa yang sering sahaja melakukan kesalahan. Kita dalam usaha mencari redho Allah dan bukan murka Allah. Bila mana masyarakat tidak selesa dengan apa yang kita lakukan, maka apa pula pandangan Allah terhadap kita? Kita berpakaian ala-ala ustazah kata masyarakat diluar sana kerana kita tahu, kita faham. Perlu menutup aurat dengan sempurna. Pemahaman kita adalah lebih sedikit sahaja daripada mereka yang tidak faham tentang aurat. Ada juga yang perangainya baik, tetapi free hair. Itu juga bukan asbab untuk kita kembali kepada zaman kejahilan untuk turut free hair sama. Jika kita benar-benar faham tentang setiap bait-bait ayat cinta dari Allah itu sendiri, kita akan sedaya upaya untuk tidak melakukan dosa. Namun juga kita bukan maksum.  Kadang-kadang dan selalu juga terlajak melihat lelaki yang handsome dan ingin dijadikan suami. Kadang-kadang terlajak membenci insan yang menyakitkan hati. Tak lupa juga iri hati jika akak naqibah melebihkan perhatian kepada akhwat seusrah lain itu sendiri. Terasa hati dan jelos bila akhwat yang kita rapat bergurau manja dengan akhwat yang lain. Tidak terlepas dari itu semua. Itu karat jahiliah yang masih tersisa. Harus berusaha singkirkannya. Kita ini akan menjadi qudwah kepada masyarakat diluar sana. Namun, jika ada sedikit sisi hitamnya, masyarakat akan kecam dan melenting. Kerana meraka tidak tahu kita ini seperti mereka juga, masih tercari-cari dan mencari serta kita bukan malaikat.

Seharusnya kita berusaha untuk memelihara akhlak kita, ikhtilat dan perangai kita. Agar tidak menjadi fitnah kepada mereka yang bersama-sama dalam gerakan DnT ini. Jangan kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Pentingkan diri dan kemahuan diri yang akan membuatkan masyarakat diluar sana memandang serong kepada geng-geng islamik ini. Jangankan kerana kita, masyarakat mula tidak suka pada ikhawah dan akhwat yang lainnya. Walau hakikatnya kita ini hanyalah insan biasa yang berusaha untuk mencari pahala, sama seperti mereka diluar sana. Bila mana ada akhwat yang bercouple atau terlanjur melakukan dosa, jangan kata itu masalah dia. Sebenarnya itu adalah masalah kita kerana kita gagal untuk menyampaikan yang benar dan menegur sahabat itu. Manusia sering kali lupa, itu fungsi akhwat untuk saling ingat mengingati. Bukan membiarkan dia tenggelam dalam arus sehingga kembali kepada zaman jahiliah walau luaran terima tarbiyah namun hati tidak kunjung basah.

Moga kita tetap berusaha memelihara iman dan taqwa. Support system itu penting sesama kita. Moga kita menjadi qudwah kepada masyarat diluar sana kerana itu juga salah satu medan kita untuk berdakwah.  Semoga kita Qawi berada dalam jalan yang kita pilih!

21 April 2014 | 1749H | Universiti Tarbiyah Manusia | Skudai_Johor
 

HABUK


Terbentang luas lautan merentasi bumi tanpa sempadan. Jika diletakkan jari kedalam lautan, setitik air yang tinggal itu, kurang daripada itu sahaja ilmu yang kita punya. Ilmu Allah itu melebihi antara langit dan bumi. Perumpamaan yang menunjukkan bahawa, sehabat mana pun manusia itu menuntut ilmu dan berilmu, tetap tidak dapat mengatasi dan menandingi pemilik alam ini. Alam ini diciptakan dengan sangat teliti. Dari seluas-luas langit, setinggi –tinggi gunung dan sekecil-kecil micro organism dicipta oleh Allah dengan sangat teliti dan terancang. Tidak ada satu pun yang diciptakan oleh Allah dengan sia-sia.

Bilamana diri mengadu lemah dan merasakan diri tidak berguna kapada diri sendiri, keluarga dan juga kepada agamanya, renung semula ayat terakhir perenggan pertama tadi. Tidak ada diciptakan oleh Allah dengan sia-sia. Walau diciptakan sehalus habuk yang dikira sangat menyusahkan oleh manusia, ia tetap bermanfaat.

Bila mana habuk tiada, apakah ia akan mendidik manusia agar sentiasa menjaga kebersihan bilik/rumah? Apakah ia mengajar manusia untuk sentiasa mengambil ibrah dari habuk yang sentiasa melekat di meja-meja juga dimana sahaja sisi di sesuatu ruang? Apakah mengambil sifat habuk itu sendiri? Habuk mampu membuatkan seseorang bersin. Bersin itu akan mengeluarkan virus dalam diri dan mampu mengeluarkan penyakit yang ada. Bukankah itu juga bermanfaat? 

Habuk itu sentiasa istiqamah menjalankan tugasnya walau seringkali dibuang, seringkali dimarah oleh manusia, sering kali dituduh tidak berguna? Habuk tetap pada tugasnya. Jika habuk itu hanya sedikit, tidak terlihat dan mungkin tidak perasan mengenai kehadirannya. Namun bila mana semakin banyak dan menebal, ia sudah nampak menyusahkan dan merimaskan. Sama juga manusia, jika kadang-kadang membuat kesilapan itu tidak mengapa, namun jika sering melakukan kesilapan, orang sekeliling akan bosan dengan kesilapan kita. Perlulah sentiasa meminta maaf dan memohon ampun kepad Allah SWT.

Habuk juga boleh diibaratkan sebagai titik hitam dalam hati. Bila mana kita melakukan maksiat (dosa) yang kecil-kecil, tidak terasa berdosa maksiat tersebut. Namun jika sentiasa melakukan dosa kecil, habuk yang melekat pada hati itu akan menjadi semakin menebal dan boleh menghitamkan hati. Ketahuilah pada waktu itu, orang tidak akan senang dengan perilaku anda kerana hati anda sudah gelap. Roh anda juga memberontak kerana hati tuannya sudah gelap dan tuannya itu masih tetap terus melakukan maksiat tanpa sedar yang dirinya sudah tidak digemari rakan dan rohnya sendiri.  Habuk-habuk diatas meja boleh dilap dengan kain basah, lihat takungkan air yang menyapu habuk tersebut, hitam. Jika hati yang berhabuk itu boleh dilap dengan kain basah, sudah tentu anda akan takut melihat air yang dalam bekas itu. Sudah tentu lebih hitam dari habuk yang melekat pada meja.

Analogi yang begitu mudah, jika anda melihat habuk, fikirkan berapa banyak habuk yang sudah melekat pada hati anda. Apakah anda sudah bersihkan habuk-habuk yang melekat pada hati sebelum ini. Habuk itu sentiasa istiqamah melekat pada mana-mana sudut dan ruang. Begitu juga hati, sentisa dilekati habuk (dosa) sama ada sedar atau tidak sedar. Habuk sentiasa memenuhi diseganap ruang dan sentiasa mengambil peluang untuk bertebaran di ruang udara. Mereka kemudian memarking diri mereka pada mana-mana ruang tanpa mengambil kira keselamatan mereka untuk berapa tempoh yang mereka ada untuk tetap berada pada tempat tersebut. Begitu juga maksiat, mereka berada dimana-mana. Walau anda duduk didalam almari, tetap akan melakukan maksiat bila mana anda hanya duduk dalam almari tanpa melakukan apa-apa perkara yang boleh mendatangkan manfaat buat diri dan agama. Anda membuang masa kerana hanya terperuk dalam almari. Bila mana anda tidak bersosial dan bermasyarakat jangan dikira anda tidak melakukan dosa, ingat 'habuk' itu sentiasa memenuhi ruang dan mengambil peluang untuk melekat pada hati anda. 

Habuk di luar bilik lebih banyak daripada habuk dalam bilik. Habuk diluar rumah lebih banyak daripada habuk di dalam rumah. Cubalah buat kajian. Letak sytotape di dalam bilik, luar bilik dan luar rumah, anda akan dapati kuantiti habuk adalah berbeza. Analogi mudah ini sama seperti, dunia luar itu 'habuk' nya lebih banyak. Mana mungkin kita akan sentiasa terperuk dalam bilik hanya kerana berlandaskan alasan tidak mahu habuk melekat pada hati. Namun, dunia realiti hari ini, sangat menakutkan kerana habuk sentiasa bertebaran. Keluar sahaja rumah, lihat kiri dan kanan anda. Nun sana ada pasangan couple berdating mesra bersama. Nun lagi satu, ada makjemah bergosip-mosip. Nah, jiran sebelah rumah, keluar rumah tak pakai tudung dan lelakinya berseluar pendek atas lutut sambil terlihat busut yang besar terdedah tanpa dia malu. Itu semua maksiat. Maksiat itu bukan berdating ke? 

Maksiat = dosa. Dosa = maksiat. Bukan, maksiat == dosa, Dosa == maksiat. [Phyton Language :p]

Dosa itulah maksiat. Ramai orang memandang bahawa maksiat itu berdosa. Sebenarnya dosa itu adalah maksiat. Maksiat dilihat hanya pada keluar dating. Tidak ye kawan-kawan. Bila mana menggunakan,

A: "Kau ni, buat maksiat je"
B: "Bila pulak ko nampak aku dating?"

Nampak salah faham disitu. Sama juga dengan berkhalwat. Orang akan kata, berdua-duaan ditempat yang sunyi, buat maksiat. Khalwat itu bersendirian. Bersendirian untuk berqiam, beribadah kepada Allah ke. Jadi, kalau ada orang ajak berkhalwat tu dan dia memakai tudung labuh atau serban jangan salah faham ye. [belum pernah lagi orang kat sini ajak berkhalwat :D]

***

Tidak diciptakan oleh Allah itu dengan sia-sia. Ambil ibrah dan buat analogi setiap apa yang kita pandang dengan kaca mata tarbiah. Bila mana kita memandang, kita nampak Allah, nampak kebesaran Allah bukan nampak Allah itu besar. Memandang dengan mata hati, mampu membuat hati itu rindu pada pencipta hati.

Seteruk-teruk habuk yang mengotorkan meja, teruk lagi diri yang masih bergembira tatkala habuk melekat pekat pada hati.

 

Lets Join Us