Pengakap | Pramuka

P.E.N.G.A.K.A.P | P.R.A.M.U.K.A

Kenape letak tajuk nie erk?
Ni nak cerite skit isi hati
>>>h u h u<<<

Aku masuk pengakap sejak aku tingkatan 1.. First perkhemahan aku,, khusus ketua patrol. Mmm, memang best. Lepastu aku join Jambori Melaka ke 5. Tahun yang sama jugak aku wakil Melaka p Jambori Johor. Tahun 2004.

Bile aku tingkatan 2, skit je, Perhimpunan Pengakap Melaka, Khusus Pertolongan Cemas, Perkhemahan Muda & Remaja. Time nie Perdana Menteri Malaysia ke 5 turun kem Pengakap Melaka. Pastu, Kawad Kaki & Tongkat Negeri Melaka, ( N. Johan ) kategori Pengakap Remaja walopon kitorang masih pegakap mude. huhu..

[mls nk taip dh hehe]

Tingkatan 3, Perhimpunan Pengakap Negeri Melaka, Jambori Malaysia ke 11 kot.. huhu.. Nie je kowt..

Tingkatan 4,, Jambori MElaka ke 5, gn ape ntah.. hehe.. Tp yg pling best, aku p Indonesia camping kt sane.. huhu.. nak tau pengalaman aku p indon.. p kt post yg dolu2.. hehe

Tingkatan 5,, nie lg best.. byak sgt, international peace jamboree dgn kerjasama international union of muslim scouts,, dn yg last skali antara yg len,, aku diiktiraf sebagai pengakap raja.. yahoo!!

Tp tu impian mse skolah.. impian skang nie impian aku nk dpt 1 paku kt bahu selepas ditauliahkan sbg Leftenan Muda / young officer ( YO )... tu pon kolo ak mmpu bertahan d uitm... hahaha

Back 2 topic.. hehe
Pengakap dan pramuka adalah sama. Pramuka tu pengakap indonesia..
Tapi kenape aku dok letak tajuk cm nie??

Nie nk cerita psal perbezaan pramuka dan pengakap.
Kolo korang perasan,, dorang x penah tanggalkan skaff merah putih dorang walopon dorang dpat scaff jambori or skaff malaysia.. tp budak pengakap?? renung2kan lah,,,

Nie nak pesan skit lh kt budak2 pengakap yg p camping kat oversea trutama indonesia lh.. korang tu bawaklah spare skaff kebangsaan dalam beg n pkai time nk blik msia nt.. Skaff korang msti dorang mintak tukar punye... Bile korang dok tukar sume skaff korang,, abes,, ble ko blik msia nt,, korang nk pkai skaff ap?? nk pkai skaff dorang?? ke x pkai langsung..?? kolo korang x pkai,, ad cantek lh jugak,, tp x sempurna... Kolo korang pkai skaff merah putih tu, dgn uniform pengakap... ape rupe?? cantik sangat ke?? Please lah,, buruk tau x... geram sangat ble tgok budak pengakap pkai x sempurna rupe ble dlm uniform..
Hal yg lain,,, bile korang dlm uniform,, pkaian mstilah kene cantk.. baru sedap mate pandang... yg perempuan tu,, bile pkai uniform,, bju jgn masuk dalam... dan tudung wajib masuk dalam... lelaki,, baju wajib masuk dalam... cantek kan.. kolo pakai beree tu pkai btol2 jgn lh mcm pkai songkok.. ble tgok korang beruniform mcm2 rupe,, mmg skit mte pandng.. Cube bayangkan reaksi masyarakat kolo pakaian korang x betol..
Kolo korang dh penat sangat or rimas dgn uniform tu,, ape kate korang pkai half uniform... x yah lah nak sengseng tangan or bukak butang baju tu.. gengster sgt ke??..

Bukan nk tunjuk bagus sangat,, cuma sakit mata pandang je... Gerek sangat lah dengan org len punya... Nak tunjuk yg korang tu baru balik negara orang?? Korang piker,, dorang penah ke pkai skaff kite ble de on uniform dorang?? x der kn?? sebab skaff dorang tu sgt bernilai.. ibarat nyawa dorang.. sebab tu dorang x tinggal.. time aku dlu,, skaff x leh jejak lantai.. x tau lh korang ditekankan ke tidak..

Ape pon,, sape yg bakal camp ke oversea tu,, bwk lh speare scaff.. x der lh mcm badot kolo tgk..
Tahniah,, spe yg penah wakil negara.. n good luck smpi king scout k.. yg dh jdk kelana or sbgainya,, dapatkanlah manikayu seberapa banyak bit yg boleh.. hehe

Jika terkasar bahasa,, harap maaf tapi memang marah sangat..
Apa pon once scouts always scouts.. YEY!!

Salam Pengakap
PErsaudaraan Serantau!!..
 

Welcome To UiTM Arau Perlis

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Pada update kali ni cuma nak cakap
''Selamat Datang Ke UiTM Perlis''
kepada semua pelajar lama dan terutamanya pelajar baharu.
dah nak nek sem baru dah kan.. huhu

Nie nk cerite skt pasal uitm perlis.
Terletak di Arau. Mempunyai 2 pintu masuk shaja..
Sape2 yg baru nak daftar masuk sem nie, terutama yang datang dari jaoh
Mai daftar awal na, nt sesak plak.
Sebab dijangka berapa ribu yg daftar sem nie. pelajar baharu sahaja..
Bley daftar sehari sebelum hari daftar spt kawan2 saya buat dlu..
tp x tau lh sem nie de ubah..
Untuk keterangan lanjut, bolehlah berhubung terus ke uitm perlis




Masuk2 je pintu A uitm perlis nie,, akn jumpe stadium.. sbbtu sya tulis,, segalanya bermula d sini
Nie lah bende pertama saya nampak masuk uitm nie.. hehehe


Nak keluar pintu B,, akan jumpa perkataan nie kt atas bukit...
cantik tempat nei tau.. huhu



Nie HEA.. atopon hal ehwal akademik..
Pape je pasal academic urus kat sini..


Nie plk anjung siswa atopon lebih top dgn panggilan mushroom.
Nak tau nape? sya pn x tau.. haha
Kolo ade pape even akn bwt kt sini lh.. mcm karnival ke pape ke..
nk beli pape pon kt sini.. ada ATM BIMB, ATM MAYBANK
CC, kedai top up.. pape je lh..


Bile dh jdik student uitm,, pelajar diwajibkan mengambil kokurikulum
Sampai 3 semester
Kt uitm perlis nie ad dua pilihan iaitu:
Kesatria> 3 semester
Palapes (ROTU)> 6 semester
Saya x tau sgt pasal kesatria sbb sya rotu.. huhu

nie nk cite skt psl palapes
Kenapa palapes smpai part 6?
Sebab palapes nie under ATM malaysia, bukan under uitm.
Uitm mewajibkan studennye ambil koku smpi 3sem..
Kolo dh msuk palapes or rotu nie, mstilh masok smpai abes or smpai tauliah
Baru puas hati kn kolo dpt 1 paku kt bahu.. mcm senior sye.. hehe.. dorang dh jdk pegawai skg..

Sape2 yg berniat dn terniat nk masuk rotu nie,, kene prepare fizikal n mentel..
Pling sye sesak nfz dulu time kene lari 2.4km dlm mse 15 minit kot lupe lh.. huhu. tu bg
PKW ( Pegawai Kadet Wanita / siswi )
Kolo PK ( Pegawai Kadet / Siswa ) lupe plk.. hehe
Sesak jugk lh nfaz nie sbb x prepare.. haha
Ad lg sbnrnye,, ap pon,, kolo dh minat x de yg bley halang kn??
So prepare lh.. huhu..

Ape yg bes nye rotu nei?
1. Pengalaman yg x leh dibeli kt luar.. org len x pt, kite dpt..
2. Dpt elaon.. hehe
3. Men m16 smpai x termen.. haha dpt gune pluru hidup smpai x lrat nk gune dh,, hehe
4. Masuk baru tau.. hehe

Pape pon,, selamat mencuba... "Susah nk msuk, bile dh masuk jgn suke2 nk kuar plk.. Sbb rmai lg nk masuk"... Kate stap.. hehe

Chayookk!!

Owh lg 1,, sape2 yg dapat course Diploma Sains Geomatik sama ada
AP120 ( Pure )
AP121 ( Sistem Maklumat Geografi )
AP122 ( Sumber Alam )

Subjek nie ada berkaitan tentang pengukuran.
Subject sem 1 ada fizik, matematik tambahan, agama, komputer, dn introduction for surveying.
Just nk bg tau, ramai yg repead math n phy.. so prepare e..

Good Luck untuk sume plajar baru n plajar lame.. terutama diri sendiri,,
Jangan banyak men semnie... kene blajar betol2!!
Amin...





 

F . R . E . E P . A . L . E . S . T . I . N . E | S . A . V . E G . A . Z . A



FREE PALESTINE | SAVE GAZA

Assalamualaikum.
Apa nak jadi gn dunia sekarang nie??
Yang Lemah di tindas.
Kekuatan kita lemah. kerana Kita
T I D A K | B E R S A T U

Tapi Alhamdulillah, masyarakat kita sudah mulai sedar.
Bantuan sukarelawan telah dihantar.
Walaupun mendapat halangan besar, tapi semangat tetap ada

Lihatlah sahabat kita. Umur sekecil ini sudah berhadapan dengan ancaman keganasan
Patutkah ini berlaku? Bayangkan jika di Malaysia...
Maka bersyukurlah dengan nikmat keamanan yang ada.
Alhamdulillah.


Bendera berkibar megah, semegah semangat jihat mereka


Si kecil diacukan senjata. Apa yang dia fikirkan?
Apakah kanak-kanak itu akan bertindak ganas?


Dia tidak sepatutnya berhadapan dengan ini.



Apa yang mereka buat? Mereka mempunyai senjata? Mereka mempunyai bom?
TIDAK sama sekali.
Tetapi kenapa dilakukan seperti ini?


Selamatkan bumi Palestine Ya Allah!!!


Apa yang dia cari? Renung-renungkan.


Sahabat senegaraku, kekejaman mereka menindas sahabat kita harus di beri perhatian.
Tapi, apa yang kita buat untuk membantu mereka? Apakah kita juga ingin berhadapan dengan perkara yang sama di negara kita sendiri.
Usaha kita di sini, doakanlah keselamatan mereka disana.

Ya Allah
Selamatkan saudaraku disana
Janganlah kau membiarkan mereka sentiasa ditindas
Kuatkanlah semangat jihat mereka agar terus mempertahankan kedaulatan negara
Lindungilah mereka
Kasihanilah mereka
Mudahkanlah urusan mereka
Amin...

video
 

Lets Join Us