Lawatan Pengakap Ke Indonesia


Pada tahun 2007, Pengakap Melaka, Johor, Pahang dan beberapa pemimpin dari negeri lain telah bertandang ke Bumi Indonesia. Perkhemahan yang berlangsung pada hujung bulan November hingga awal bulan Disember telah mengukir pelbagai kenangan dan pengalaman.

Peserta yang terdiri daripada pengakap lelaki dan perempuan telah diminta melaporkan diri sehari sebelum waktu bertolak ke Indonesia. Perkhemahan Tahun Emas ( Pertamas ) anjuran PERTAMINA telah berlangsung di Bumi Perkhemahan Bukit Datok Dumai, Indonesia.

Kos keseluruhan termasuk yuran perkhemahan, tambang feri, dan makanan dibayar sebanyak
RM 280 sahaja. Pasport kami hanya perlu membayar sebanyak RM20 ringgit sahaja kerana membuat pasport berkelompok.

Pada hari Khamis ( 29 November 2007 ), setiap peserta berkumpul pada 8.30 malam di Kem Pengakap Melaka. Taklimat pada pukul 9.00 malam dan bersurai pada pukul 12.00 malam.

Pada hari berikutnya ( 30 November ), jam 7.00 pagi, peserta berkumpul dan bertolak ke Pelabuhan Melaka. Perjalan feri INDOMAL bermula pada jam 10.00 pagi. Dalam perjalanan ke sana, ombak besar dan mengambil masa yang lama iaitu selama 3 jam. Kami selamat tiba ke Pelabuhan Dumai pada jam 1.00 petang.
Kedatangan kami disambut baik oleh warga pramuka di sana. Perjalanan kami ke tapak perkhemahan menggunakan bas mersedis (mcm tu lah) . Bas kepunyaan PERTAMINA ( Syarikat minyak Indonesia ).

Dalam perjalanan masuk ke kawasan perkhemahan, saya melihat pramuka di sana menaiki lori sebagai pengangkutan mereka. Tapi di Malaysia saya bersyukur kerana mendapat keselesaan menaiki bas yang mewah. Mereka menaiki lori siap membawa basikal dan beruniform penuh. Saya respect semangat mereka.

Tiba sahaja di kawasan tersebut, mereka ( pengakap Indonesia ) melihat kami seakan - akan melihat sesuatu yang baru. Mereka sungguh gembira apabila dapat berkenalan dengan pengakap dari Malaysia.

Aktiviti yang dijalankan di sana juga amat berbeza dan unik. Mereka ada aktiviti teka-teki iaitu sandi. Setelah diajar oleh pramuka di sana, baru saya tahu apa itu sandi sebenarnya. Saya juga sempat belajar baca ABC sampai Z menggunakan bunyi yang digunakan di Indonesia. Bunyinya pelikkan? Macam budak-budak sekolah tadika pula nak belajar ABC. Namun itu semua pengalaman dan satu ilmu. Mereka pernah berkata kepada saya bahawa " Bahasa kamu itu lucu ya''. Saya pun berkata perkataan yang sama kepada mereka '' Bahasa kamu pun ada kelakar jugak''. Pramuka tu pun cakap " Apa tu? Maknanya?"...


Masa tengah free, saya melihat melihat kawasan keliling dan memandang jalur gemilang berkibar megah di negara orang. Bukan satu malah lebih daripada sepuluh. Apa istimewanya jalur gemilang berkibar di negara orang? Bagi saya jika bendera negara mampu berdiri megah di negara orang, kita telah dapat menawan negara mereka melaui hati masyarakat di sana kerana menyambut baik kedatangan kita. Makna lain disebalik itu biar saya sahaja yang tahu kerana susah untuk menzahirkan perasaaan tu.

Cara mereka mengendalikan sesuatu aktiviti juga sangat berbeza. Jika di Malaysia, kita melakukan aktiviti unggun api dengan cara kita. Namun mereka mengadakan aktiviti api unggun ( unggun api ) siap buat raptai. Unik dan mengkagumkan. Memang jauh berbeza.

Di sana, setiap aktiviti yang dijalankan sebahagian besar daripadanya ialah pertandingan. Jadi setiap sekolah yang berjaya akan menanglah. Hadiah di sana besar-besar. Berbeza di Malaysia, aktiviti yang dijalankan hanya untuk menimba ilmu dan pengalaman. Jika di Jambori, aktiviti yang dijalankan adalah bertujuan untuk mendapatkan lencana aktiviti.

Yang paling seronok di Indonesia semestinya harganya. Nasi lemak di sana hanya berharga rp1000 bersamaan RM0.3523 macam tulah lebih kurang. Keychain hanya berharga rp1500 sahaja. Bayangkan..... Saya sempat ke market di sana, sempu rambut hanya berharga rp10,000 lebihkurang 3-4 ringgit sahaja. Saiz besar bukan saiz kecik...

Pada hari ahad, perasmian penutup telah berlangsung pada pukul 5.00 petang. Habis penutup saya balik khemah nak siap untuk balik. Tapi tak sempat nak turunkan khemah, pengakap disana telah serbu ramai-ramai nak minta tandatangan, bergambar dan tukar barang macam scarf, lencana.. Jam dah menunjukkan pukul 6.30 petang waktu Malaysia tapi khemah tak turun lagi. Bila perkara tersebut disedari oleh pemimpin pramuka di sana, dia menyuruh pramuka tersebut berhenti sebentar , bagi laluan untuk kami turunkan khemah. Lepas tukar barang, macam- macam saya dapat. Tak payah bagi tau lah apa yang saya dapat. Duit kertas RM1 saya melayang banyaklah jugak. Sebab mereka suruh tandatangan di duit tu. Permintaan mereka tidak boleh ditolak nanti dikata sombong dan kudukut pulak .

Jam tangan menunjukkan pukul 7 malam waktu Malaysia dimana waktu di Dumai ialah jam 6 petang. Kami menaiki bas untuk menginap satu malam di Hotel City di Jalan Jen. Sudirman. Waktu malam saya jalan-jalan di kota Dumai .Kawan saya dari SBP Selandar, turut turun bersama menikmati suasana malam di bumi Indonesia. Bila kami berjalan-jalan di sana, penduduk sekeliling memandang kami pelik semacam kerana bahasa yang kami gunakan amat berbeza. Namun setelah diberi tahu bahawa kami dari Malaysia, baru mereka senyum.

Esoknya, setelah bersiap kami ready untuk balik ke tanah air. Sedih pun ada, takut pun ada, gembira pun ada. Kenapa sedih? Sedih kerana terpaksa tingalkan kawan-kawan di Indonesia. Kenapa takut? Takut kerana tak sampai kat Malaysia dah tenggelam kerana pada waktu tu banyak kes fery tenggelam . Gembira pula sebab dapat balik ke tanah air yang sememangnya lebih baik daripada negara orang. Malaysia lebih maju jika dibandingkan dengan negara lain. Siapa yang pernah ke negara orang taulah apa makna sayang terhadap negara sendiri. Tu pun kalau mereka peka terhadap negara mereka.
Masa sampai pelabuhan Melaka ambil masa 2 jam( mcm tu lah ) lebih cepat sikit sebab gelombang laut tak kuat , lepas cek kastam talifon mak untuk ambil saya di Melaka.
Namun setelah satu jam lebih menunggu, baru mak saya sampai. Kenapa? Pertama sebab tak tahu di mana pelabuhan melaka. Kedua, tak ada parking. Ketiga, dah dapat parking tapi jauh daripada pelabuhan dan terpaksa berjalan jauh. Ada pak cik teksi yang mengajak saya untuk dihantar balik , cakap " kenapa tak balik lagi? Dah lama sangat dah ni.. Pak Cik sempat hantar orang pergi jalan, tapi ko tak balik lagi kolo kau ikut pak cik tadi dah tidor kat umah dah. Rumah ko bukan jauh sangat pun dengan rumah pak cik , sebelah kampung jer." Saya senyum je lah. Duit RM ada RM 2 je . Yang lain duit rp. Money changer kat situ tak buka. Nak minum tak ada duit.. Tunggujelah .. Mak sampai apa lagi, sebat duit dia beli air, haus.....

Apapun kenangan tetap kenangan dan pengalaman jadikan sebahagian daripada kehidupan.
 

Pengakap Raja 2008

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Anugerah Pengakap Raja merupakan anugerah yang tertinggi dalam Pergerakan Pengakap di Malaysia. Pengakap Raja di negara lain menggunakan pelbagai gelaran atau nama seperti Quenn Scouts di England, King Scouts di Thailand, Scouts President di Singapura ( kalau tak silaplah ), Pramuka Garuda di Indonesia. Ini bermakna Pengakap Raja ialah bertaraf dunia. Sijil yang diterima bukan sebarang sijil. Sijil tersebut ditandatangani oleh Yang Dipertuan Agong, dan raja-raja melayu daripada seluruh Malaysia.

Pengakap Raja pada tahun 2008 seramai 104 telah berjaya menempah kejayaan mereka setelah menerima anugerah Pengakap Raja oleh TYT Melaka Tun Muhamad Khalil Bin Yaakob.

Penyampaian anugerah yang berlangsung dengan jayanya telah diukir sejarahnya pada tanggal 13 Disember 2008 di Kem Pengakap Melaka Puan Tan Chay Yan.

Segala persiapan telah dilakukan lebih awal. Setiap penerima anugerah dikehendaki melaporkan diri sehari sebelum majlis penganugerahan berlangsung bagi melicinkan pergerakan majlis. Namun ada beberapa penerima anugerah tidak dapat berbuat sedemikian kerana mengalami sedikit gangguan kerana tempat tinggal mereka ditenggelami air ( macam tu lah ) . Mereka yang berasal daripada Terengganu terpaksa berbuat sedemikian, namun telah dimaklumkan terlebih dahulu kepada Pejabat Pengakap Melaka.

Seramai 104 penerima anugerah tersebut, ada beberapa antara mereka dari pengakap Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Jumlah mereka saya tak ingatlah pulak.

Gambar ini merupakan beberapa detik indah yang sempat dirakam oleh lensa kamera saya...

Ni gambar sy bersama Tyt Melaka. Macam-macam rasa ada pada masa tu. Tapi Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar.
Jika dilihat dan diamati betul-betul, diri sy itu sungguh kecil jika dibandingkan dengan Tyt. Bila salam dengan Tun, hai tak tahu nak cakap macam mana.
Namun segala yang dialami itu merupaka suatu pengalaman yang tak dapat dilupakan. Bukan semua yang dapat bende nie semua.

Inilah uniform sy yang telah siap dikemaskini. Lencana ni hanya dapat setelah menduduki ujian pentarafan pengakap raja. Tu pun kalau lulus. Masa sy tingkatan satu dulu, sy nak sangat pakai lencana warna kuning dengan tali yang warna kuning di lengan tu. Tapi sy tak tahu macam mana nak dapatkan bende tu semua. Nampak cantik dimata sy pada masa tu. Tapi setelah umur meningkat dewasa, baru sy tahu apa makna disebalik kuning warna rambu dan lencana pengakap raja tu. Mungkin ada yang tahu dan mungkin ada yang tidak. Rambu pengakap raja, jika dipakai disebelah kiri melambangkan pengakap tersebut belum diiktiraf sebagai pengakap raja. Namun jika pengakap tersebut memakai rambu pengakap raja disebelah kanan, ini melambangkan pengakap tersebut telah diiktiraf sebagai Pengakap Raja yang sah.

Ini adalah sebahagian daripada penerima anugerah.
Walauapapun, terima kasih kepada mereka yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung dalam melaksanakan majlis kami ini. Terima kasih juga kepada pemimpin pengakap sekolah smksm iaitu Pn Nor Azizah Shaari(Pen Pesuruhjaya Negeri) kerana bertungkus- lumus memberikan kami yang terbaik agar berjaya menerima gelaran pengakap raja.
Penerima anugerah pengakap raja SMK Seri Mahkota 2008 ialah Nurul Hanira Binti Rahmat, Nor' Ain Binti Karim, Rahimah Binti Bahari, dan Nor Muhamad Hafiz Bin Kamaruzaman.


:-) kalau ada tersalah tulis, tersalah bahasa bg tau mngkin boleh betulkan...
 

Lets Join Us